Palkovics László: Az európai élvonalba kell emelni a magyar ipart

2022. május 19. 17:17

A technológiai és ipari miniszterjelölt a bizottsági meghallgatáson az államtitkárait is megnevezte.

2022. május 19. 17:17
null

A következő években az európai élvonalba kell emelni a magyar ipart, belföldi viszonylatban pedig kiemelt cél az önellátás elérése – mondta csütörtöki bizottsági meghallgatásain az Országházban a technológiai és ipari miniszterjelölt, akinek kinevezését mindhárom testület támogatta.

Palkovics László a gazdasági bizottságban a magyar ipar hatékonyságának javítását ígérte, mert, mint mondta, a hozzáadott érték emelése nélkül nincs versenyképesség.

Dinamikusan fejlődik az innovációs háttér is, a kutatásokra és fejlesztésekre költött összeg 300 milliárd forintról 800 milliárd forintra nőtt 2010 óta, költségvetési aránya csupán a GDP gyors emelkedése miatt marad el kevéssel az akkor kitűzött célértéktől - fejtette ki.

A minisztériumnak a folyamatosan változó kihívásokkal is foglalkoznia kell

Hozzátette, hogy a minisztériumnak a folyamatosan változó kihívásokkal éppúgy foglalkoznia kell, mint kormányzati ciklusokon átívelő feladatokkal. Figyelembe kell venni többek között a gazdasági súlypontok világszintű átrendeződését, az energia és a nyersanyagok drágulását, új iparágak megjelenését. A magyar iparnak ki kell használnia azokat a lehetőségeket, amelyek az energetikában, a hulladékhasznosításban, a körforgásos gazdaságban nyílnak.

A járvány alatt felértékelődött az egészségipar is, az utóbbi hónapok legfontosabb tanulsága pedig az, hogy a kormány helyesen ismerte fel a hadiipar jelentőségét még jóval az orosz-ukrán háború kitörése előtt.

A miniszterjelölt közölte, hogy a tárcán belül

  • Koncz Zsófia parlamenti államtitkár lesz,
  • Vitézy Dávid a közlekedésért,
  • Steiner Attila az energetikáért és a klímaügyekért,
  • Kutnyánszky Zsolt az iparpolitikáért, foglalkoztatásért, digitalizációért,
  • Raisz Anikó a környezetvédelemért felel államtitkárként,
  • a közigazgatási államtitkár pedig Gazsó Balázs lesz.

 A Technológiai és Ipari Minisztériumhoz kerülnek a környezetvédelmi ügyek

A fenntarthatósági bizottság ülésén Palkovics László elsősorban energetikai és fenntarthatósági kérdésekről beszélt.

A következő évek kulcskérdésének nevezte a káros anyagok kibocsátásának csökkentését és a megújuló energia arányának növelését,

hangsúlyozva, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlítások alapján jól teljesít a klímavédelemben. A fenntarthatóságot támogató előzmények közül kiemelte többek között az egyszer használatos műanyagok kivezetését, az illegális hulladék lerakatok felszámolását, a hulladékgazdálkodás létrehozását, a körforgásos gazdaság kiépítését, az energiahatékonysági támogatásokat, az elektromos közlekedés, valamint a napelem-telepítés állami ösztönzését, illetve a szintetikus üzemanyagok belföldi fejlesztését állami részvétellel.

A miniszterjelölt üdvözölte, hogy a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz kerülnek az új ciklusban a környezetvédelmi ügyek, mivel itt összpontosulnak a környezeti kihívásokra adható megoldási lehetőségek is.

A tárca feladata lesz ezen kívül a közlekedés, az energiapolitika, és természetesen az ipar, beleértve a digitalizációt és a munkaerőpiacot

– tette hozzá. A technológiai tárca feladatköre tehát nagyon széles, hogy megfeleljen a folyamatosan változó nemzetközi kihívásoknak. „A világ ma már nem ugyanaz, mint néhány éve vagy akár 2021 végén, így az iparfejlesztésnek is igazodnia kell a változó feltételekhez” – vélekedett a miniszterjelölt.

Magyarország elérheti a teljes foglalkoztatottságot

Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága előtt Palkovics László kijelentette, hogy a munkaerőpiacnak igazodnia kell technológiái változásokhoz,

Magyarország pedig elérheti a teljes foglalkoztatottságot, ha a munkaadók kiterjesztik a részmunkaidő, a távmunka, az otthoni munkavégzés lehetőségét.

Az egymillió új munkahely ígéretét a kormány a járvány ellenére már az előző ciklusban beváltotta, köszönhetően elsősorban annak, hogy a vállalkozásbarát környezet évről évre beruházási csúcsot eredményezett – mondta.

Ezzel magyarázta azt is, hogy mára szinte kiegyenlítődött az ország keleti és nyugati fele közötti, évtizedeken át jelentős iparosodottsági különbség. A miniszterjelölt szerint a következő évek beruházásaival elsősorban a déli országrész felzárkóztatását kell folytatni, ezen kívül a jelentős ipari hagyományokkal rendelkező Nógrád megye keleti része szorul még segítségre.

(MTI)

Nyitóképen Palkovics László miniszterjelölt. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ficium
2022. május 19. 20:24
Akkor a hidrogén-ipar zsákutcát el kéne felejteni.
nemecsekerno_007
2022. május 19. 18:06
Akkor le kell nyomni valahogy az ellenzéki fika-médiát, mert azzal a negatív hányással amit ezek folytatnak ez nehezen fog menni. Nehogy már néhány senkiházi muciológus ossza az észt atomfizikából.
Akitlosz
2022. május 19. 17:41
„Magyarország nem pusztán összeszerelő üzem, a belföldi termelésben a high-tech termékek aránya éppúgy 70 százalék, mint Németországban vagy Dániában.” Azokat éppen úgy össze kell szerelni. Maguktól nem szerelődnek össze. S az sem mindegy, hogy valódi robotok szerelik-e össze, mint Németországba vagy csak biorobotok, mint Magyarországon. Minél kisebbek a munkabérek annál kevésbé érdemes robotizálni. Mert nagyon nem mindegy, hogy az ugyanannyiba kerülő robot mekkora munkabérű ember munkáját helyettesíti.
Akitlosz
2022. május 19. 17:37
"Palkovics László: Az európai élvonalba kell emelni a magyar ipart" Na akkor fogjuk meg és emeljétek! Hóóóóó rukk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!