Nagyon úgy tűnik, jöhet a konzervatív kormányzás Spanyolországban

2023. augusztus 23. 06:56

A spanyol király egyeztetések után a Néppárt elnökét kérte fel kormányalakításra.

2023. augusztus 23. 06:56

VI. Fülöp spanyol király Alberto Núnez-Feijóo-t, a konzervatív Néppárt (PP) elnökét kérte fel kormányalakításra – jelentette be Francina Armengol, a spanyol parlament alsóházának elnöke kedden. 

Az uralkodó azután hozta meg döntését, hogy az elmúlt két napban a parlament hét pártjának vezetőjével egyeztetetett, 

hogy felmérje a kormányalakítási esélyeket. Az alkotmány előírásának megfelelően a megbeszélések eredményét a házelnök hozta nyilvánosságra, aki kérdésre válaszolva elmondta: a miniszterelnök-választási vita és szavazás időpontját később tűzik ki.

A királyi ház hivatalos közleményében hangsúlyozta: a Néppárt rendelkezik a legtöbb mandátummal a törvényhozásban, és egy kivétellel eddig mindig a választásokon legtöbb képviselői helyet szerzett párt jelöltjét kérték fel elsőként a kormányalakításra. 

Alberto Núnez-Feijóo Twitter-oldalán köszönte meg az uralkodó döntését, 

hozzátéve, hogy hangot fog adni annak „a több mint 11 millió állampolgárnak”, akik változásra és stabilitásra vágynak.

A PP elnöke saját pártjának 137 igen voksa mellett a Navarrai Népi Unió (U.P.N.) és a Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) egy-egy képviselője, valamint a VOX 33 fős frakciójának támogatására számíthat, amelyek összesen 172 szavazatot jelentenek. A jelölt miniszterelnökké választásához a parlamenti szavazás első körében abszolút többségre, a 350 fős törvényhozásban 176 támogató voksra van szükség. Ha második kört kell tartani, akkor egyszerű többség is elegendő az eredményességhez.

Az uralkodóval folytatott megbeszélések során Alberto Núnez-Feijóo mellett Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, 

a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára is jelezte kormányalakítási szándékát. 

Érvelése szerint ugyan pártja másodikként végzett a választásokon, de miniszterelnökségéhez több támogató szavazatot tud összegyűjteni a parlamentben mint a PP jelöltje. Példaként említette, hogy az új parlament elnöki posztjára is a szocialista jelölt került 178 vokssal.

Amennyiben Alberto Núnez-Feijóo-t nem választja miniszterelnökké a parlament, két hónap áll rendelkezésre egy új miniszterelnök-jelölt megválasztásához, ha ez nem sikerült, új parlamenti választásokat írnak ki.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Manu Fernández

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2023. augusztus 23. 11:26
Átoperált Kiscsoportos 2023. augusztus 23. 09:47 Megjöttetek libernyák pedofilok?
john-lennon-a-libsik-kiralya
2023. augusztus 23. 10:53
Ne örüljetek annyira, a konzervatív arrafelé nem egyenlő a ruszkiszopó komcsibérenccel.
EX_Terminator
2023. augusztus 23. 10:32
Hmmm... nem lesz egyszerű. kezdjék a választási rendszer bebiztosításával. Beszélhetünk mi naphosszat arról hogy izé hozé így úgy meg amúgy de ezek!? SOHA NEM JÁTSZANAK TISZTESSÉGESEN.
Átoperált Kiscsoportos
2023. augusztus 23. 09:47
"Pesty László szerint Szíjj László része a Lölő-jelenségnek, „nem kicsit, hanem nagyon” "Miután Orbán végigparádézta a hétvégét a keleti barátaival, Matolcsy jegybankelnök lépett egy váratlant" "Matolcsy az MNB keddi közleménye szerint munkaebéden találkozott David Pressmannal " Mi történik itt, Arconkakilt Kolhozcselédek??? Hát elment a divatból az "Egységben az erő!" ? --------------------------------------------------------------------------------------- " Matolcsy ezúttal Orbán egyik kommunikációs panelként azóta is sokat használt kijelentését is támadta: „Aki azt mondja, hogy lokális kivétel lehetünk, az is téved” – mondta annak kapcsán, hogy ugyanolyan illúzió azt hinni, hogy az energiaválság nem fog begyűrűzni, mint a hetvenes években volt. (Vagy hogy elkerülheti hazánkat egy európai recesszió, ahogyan arról Szijjártó Péter külgazdasági miniszter szeret beszélni.)" „A 2022-es költségvetés kiindulópontjai hibásak, ezért ezekre nem épülhet jó büdzsé” – fogalmazott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!