Lengyel kormányalakítás: Donald Tusk kiterítette a kártyáit

2023. november 10. 15:25

A 460 fős szejmben a négy tömörülésből álló ellenzéki tömb együttesen 248 mandátummal, a PiS pedig 194 mandátummal rendelkezik.

2023. november 10. 15:25

Aláírta a koalíciós szerződést pénteken Varsóban az októberi választások nyomán a lengyel parlamentbe bejutott, és ott többséget alkotó négy eddigi ellenzéki tömörülés.

A szejmben tartott eseményen Donald Tusk, az ellenzék kormányfőjelöltje elmondta: 

a dokumentum iránymutató lesz kormányalakítási megbízatás esetén.

A megállapodást a Polgári Koalíció (KO) nevében Donald Tusk írta alá, továbbá kézjegyével látta el Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty és Robert Biedron, az Új Baloldal (Nowa Lewica) koalíció társelnökei.

A szerződés „útmutatók és javaslatok gyűjteménye lesz” az aláíró tömörülések számára, miután „megkapják az államfőtől a (kormányalakítás) lehetőségét” – jelentette ki Tusk. "Függetlenül attól, hogy meddig kell várni az elnök kezében lévő megoldásokra", a koalíciós pártok készek felelősséget vállalni Lengyelországért – fűzte hozzá.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Lattmann Tamás

lattmantamas.hu

Idézőjel

A lengyel köztársasági elnök nem olyan erős szereplő, mint ahogyan azt sokan láttatják.

Ezzel arra utalt, hogy Andrzej Duda elnök hétfőn bejelentette: a lengyel alkotmányos szokásjoggal összhangban elsőként az október 15-i parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyert tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét, Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt fogja megbízni kormányalakítással.

„Létrehoztak egy nagyon széles közös nevezőt”

Kosiniak-Kamysz a közös sajtókonferencián elmondta: bár a koalíciós partnerek között „nem lehet mindent egy közös nevezőre hozni”, létrehoztak „egy nagyon széles közös nevezőt” azokból a témákból, amelyeket kormányként meg akarnak valósítani.

„Nagyon széles kompromisszumnak” nevezte a megállapodást Wlodzimierz Czarzasty is. 

A legfontosabb egy toleráns, nyitott, jogállamiságot betartó és felelősségteljes Lengyelország létrehozása

 – fogalmazott.

A sajtókonferencia után közzétett megállapodás szerint Kosiniak-Kamysz, valamint – az Új Baloldal részéről - Krzysztof Gawkowski lennének a kormányfőhelyettesek Tusk kabinetjében.

A szejm elnökének a választási ciklus első két évére Szymon Holowniát jelölik, a ciklus második felében Wlodzimierz Czarzasty váltaná őt. A felsőházi (szenátusi) elnök posztjára a KO tagját, Malgorzata Kidawa-Blonskát jelölik, őt két év elteltével egy másik KO-jelölt váltaná.

A lengyel parlament hétfőn tartja alakuló ülését

A megállapodás egyik pontja értelmében megsemmisítenék a lengyel alkotmánybíróságnak az abortuszra vonatkozó előírásokat módosító, tömeges feminista tiltakozásokat kiváltó 2020. évi döntését.

Emelnék a pedagógusok, a közalkalmazottak – köztük a bírák és az ügyészek – fizetését. A bíróságok „mentesülnének a politikai nyomásgyakorlástól”, az ügyészség „független és politikamentes” lenne.

Módosítanák a büntetőjogi előírásokat, hogy hivatalból felelősségre vonható legyen a szexuális irányultságot és nemet érintő gyűlöletbeszéd.

Kilátásba helyezik a dokumentumban a PiS-kormány idején alkotmányt és jogot sértő tisztségviselők bíróság elé állítását is.

A 460 fős szejmben a négy tömörülésből álló ellenzéki tömb együttesen 248 mandátummal, a PiS pedig 194 mandátummal rendelkezik. 

A lengyel parlament hétfőn tartja alakuló ülését, amelyen a lengyel alkotmány értelmében a régi kabinet lemond, de az új kormány beiktatásáig hivatalban marad. Mateusz Morawiecki a parlament alakuló ülését követő tizennégy napon belül kaphat hivatalos kormányalakítási megbízást az államfőtől.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Nyitókép: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2023. november 11. 06:23
Tommaso 2023. november 11. 01:05 "A vak is látja, a számolni tudó kisiskolás is tudja, hogy a PiSiS Morawieczki képtelen összehozni egy kormánytöbbséget." Te idióta. A PIS megnyerte a választást. Ki a faszt bízott volna meg első körben? Annyira iszonyatosan ostoba vagy, hogy az már elképesztő.
Tommaso
2023. november 11. 01:08
A pártszimpátiáját félretenni képtelen Duda alkalmatlan az elnöki posztra. NAGYOT HIBÁZOTT, mikor olyasvalakit bizott meg kormányalakitással, akiről előre lehet tudni, hogy erre képtelen. 0 3
Tommaso
2023. november 11. 01:05
Már csak azért is érdemes szurkolni ennek a demokratikus koaliciónak, mert a PiS köztársasági elnöke, Andrzej Duda, a kormányalakitási megbizásával igazolta, hogy ez a jobboldali párt JOGÁLLAMELLENES és DIKTATÓRIKUS. A vak is látja, a számolni tudó kisiskolás is tudja, hogy a PiSiS Morawieczki képtelen összehozni egy kormánytöbbséget. De csak hogy a pártja nyerjen még egy hónapot, Duda nem rögtön Tusknak adott megbizást. Minden normális demokráciában az államfőnek a megválasztása pillanatában el kell felejtenie, hogy melyik párt jelölte, mert ő ettől kezdve az ország minden állampolgárának az elnöke. Duda - leszerepelt. Ahogy az engem mocskoló, érvelni képtelen, tudatlan PiS-is rajongó Chekke-Faint is.
Chekke-Faint
2023. november 10. 20:34
Tommaso Ne pofázz félre, itthon az Orbán kormány védelme alatt állsz, de nem mindig lejáratod ahol csak lehet. A fajtád élvezi a legnagyobb védelmet itt Magyarországon. Az ilyen fajtiszta hülyékre én is azt mondom, intézzék el a Hamasz, ha lehet kapával és ásóval emlékeztetve arra amit fent írok. Azt akarjátok megbuktatni aki jót tesz veletek? Identitás zavaros barmok. Húzzátok a beleteket Izraelbe mert ott most szükség van rátok. Ja és elmész a siratófalhoz jusson eszedbe Orbán Viktor, hogy az kiállt az ilyen retkek mellett. Tommaso Te tényleg ki akarod a fajtátad írtatni? Azoknak tapsolsz akik most Európában ellened támadtak? Hogy lehet valaki ennyire beteg? Nagyon hajazol rá, Sőt még azt is feltételezem, hogy te is lőnél vagy kapával mennél a fajtátádnak. Identitás zavaros bélpesti zsidaj aljadék, nem tetszik a védelem amit az Orbán kormány ad. -Lehet menni haza Izraelbe, vagy nyugatra, majd ott megvédenek. Idióta állat.... Te komoly betegségben szenvedsz....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!