Donáth Anna hadat üzent Gyurcsánynak

2023. február 06. 07:01

Donáth Anna visszatérése a párt utolsó esélyét jelenti.

2023. február 06. 07:01
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Évértékelőt tartott a hétvégén Donáth Anna. A Momentum eddig szülési szabadságon tartózkodó EP-képviselője már készült a nagy visszatérésre, országszerte intenzív plakátkampány ágyazott meg a beszédnek.

Mielőtt azonban az évértékelés tartalmi részére fókuszálnánk, érdemes megnézni, milyen politikai térbe lép be Donáth Anna a közel egyéves távollét után. A Momentum a rendszert és az ellenzéket leváltani kívánó, tetterősnek tetsző pártként megszűnt létezni tavaly április 3-a után.

Az összefogás választási kudarcát a parlamenti küszöb átlépése sem írhatta felül, ráadásul Gelencsér Ferenc személyében az eddigi legkarakterszegényebb vezetőt választották a párt élére. A valódi, karizmatikus első ember látványos hiánya, illetve a DK kíméletlen és módszeres térnyerése

egy év tartalmatlan és jellegtelen ellenzéki politizálás után újratervezésre kényszerítette a Momentumot.

A vezetői válságra ezért is jelenthet megoldást a nagy Donáth-comeback, aki Gelencsérhez mérten sokkal ismertebb, közkedveltebb, karakteresebb arca az ellenzéknek. A visszatérésre egy online is közvetített évértékelő kínált alkalmat, ahol lehetősége volt Donáthnak a Momentum másik sorskérdésére, a Demokratikus Koalícióhoz fűződő viszonyra is reflektálni.

Jól jelzi egyébként a momentumos belső nyilvánosság kiéhezettségét, hogy a rendezvényen bemelegítő három politikus, Gelencsér Ferenc, Soproni Tamás és Kerpel-Fronius Gábor szereplését udvarias taps kísérte (jó lehet így elnöknek lenni), míg Donáth Annát érezhetően nagyobb felhajtás övezte. Az elsősorban befelé irányuló, bizalmas tónust imitáló beszéd a megerősítésre koncentrált, a visszatérés öröméről szólt, ugyanakkor

szokatlanul élesen üzent a baloldal többi „erejének”.

Le kell szállnunk az ellenzéki vonatról – keményített be Donáth Anna, és kitért arra is, hogy teljesen más politikára van szükség, mint amit az egykori összefogás 2010 óta művel. Önjelölt megváltókat is emlegetett, ami helyett a munka fontosságát hangoztatta. Ezek a kitételek még értelmezhetőek kollektív ellenzékdorgálásnak, azonban a következő mondatok már egyértelmű hadüzenetnek tekinthetőek:

„Ha egy politikus csodát ígér, ne higgyetek neki! (...) Aki ma ellenzéki szereplőként azonnali nagy eredményeket ígér, az nem őszinte veletek. Az pedig, aki a magyar kormány idő előtti leváltását ígéri, az hazudik. Reggel, délben meg este.”

Donáth Anna kétségtelenül Gyurcsány Ferencnek üzent, ami új motívumot jelent az országos vonalvezetésben. Eddig csupán lokális csatamezőkön állt bele a DK-s párharcba a Momentum, most azonban ez fő narratíva lehet. Hol vagyunk már a visszafogott, konfliktuskerülő attitűdtől?

Az újabb ellenzékben töltendő ciklus távolra sodorta az összefogást,

amiről Donáth most ki is jelentette, hogy színtelen és szagtalan volt. Három éve egyébként épp lapunkban beszélt arról, hogy „az ellenzéki pártoknak mindenképpen egy közös megoldással kell előállniuk, és a választók is azt üzenték októberben: egy erős, közös ellenzéki fellépést várnak.”  Tempora mutantur et nos mutamur in illis.

Azóta azonban lezajlott – a manapság az önkiteljesedést a pasziánszban meglelő – Márki-Zay ámokfutása, és a vesztes választás után megkezdődött a DK taktikus fejvadászata is. Donáth Anna így feltehetően a Momentum utolsó leosztásával játszhat: ha most sikerül a párt erózióját megállítani, indulhat az ellenzéki főhatalomért. Minden más forgatókönyv szerint újra Gyurcsány Ferenc veszi kézbe a kétharmadot megidézni képes varázspálcát.

Nyitókép: Momentum Facebook-oldala

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. február 07. 06:41
Donáth a momentum és a saját politikai impotenciáját, a NER által jól bejáratott Gyurcsányozással takargatja. még ezt is csak lenyúlta XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD A fidesz helyében jogdíjat kérnék!
Salamander
2023. február 06. 23:05
Donáth Anna hadüzenete szemfényvesztés.
LancelotDuLac
2023. február 06. 19:57
5%-ot mértek utoljára a Momentumnak xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
csulak
2023. február 06. 17:37
donathkacsa egy politikai hulla
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!