NENYI-től NEHI-ig

2021. augusztus 07. 07:24

Hiába, rendes helyeken időnként megjelenik valami írás a falon.

2021. augusztus 07. 07:24
Lendvai Ildikó
Népszava

„Kezdetben volt a NENYI, a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat, most felváltja őt a falon a NEHI, a Nemzeti Hitvallás. Kicsit hülye nevük van, az első olyan nyammogós, a második akaratlanul sugallja a folytatást: NEHI, ne hidd el. Ilyen a nyelvünk, szerintem ez a finnugorok bosszúja, mert lecseréltük őket kipcsakra. Itt az új kormányrendelet: a közintézményekben a NEHI-t kell kifüggeszteni. Érdemes jól rögzíteni, nehogy lemásszon a falon, mint az alkotója. Hátha maradt köztük valami titokzatos lelki kapocs. Az egész roppant praktikus: ez is épp 50x70 centi, mint a NENYI volt. Ezt az méltányolja igazán, aki már szedett le régi képet a szobájában: ott marad a helyén a falon egy világosabb folt. Kormányunk ad a folttalanságra, ezért a NEHI-t a rendelet szerint ugyanakkora méretben kell a helyére akasztani, álló téglalap formában. Fekvő téglalapon nem lehet, akkor megbomlana a nemzeti egység.

Hiába, rendes helyeken időnként megjelenik valami írás a falon. Ott volt pl. Baltazár király, aki épp a legjobban érezte magát a főembereivel, békésen iszogatott a rablott aranykelyhekből, amikor egy kéz azt írta a falra: »Mene, mene, tekel, uparszin.« Dániel próféta után szabadon: Megmérettél és könnyűnek találtattál, vége az uralmadnak. Azért ettől frászt kapnának bármely kormányhivatalban, pláne, ha szintén szó lehet lopott jószágokról. Ha már írás, mégis jobb üveg alatt. A Hitvallás is veretes szöveg. Csak az a baj vele, hogy ami jó benne, azt a kormány nem tartja be (a természeti kincsek védelmét, ld. a Fertő és Velencei tavat, az emberi méltóság tiszteletét, ld. a melegeket, szegényeket, politikai versenytársakat, a más nemzetekkel való együttműködést, ld. a fél Európát, az elesettek és szegények megsegítését, ld. minden tettüket), amit meg betart, az nem jó. Nem baj, majd magasra akasztják, nem arra való az, hogy mindenki addig silabizálja, amíg helyesen nem értelmezi. Esetleg majd ha elkészül a sárga fejű szmájlikkal ellátott változat. Annak idején Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is korhatáros tartalomként kezelte, amikor 2011-ben körlevélben szólította fel az iskolaigazgatókat az Alaptörvény népszerűsítésére, mert »az ismertetést a gyerekekkel kell kezdeni«. Naná, mert szegénykék nem tudnak védekezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2021. augusztus 08. 06:38
Acél Gyuribácsitól Gyurcsány Fegyencig! :D
istvanpeter
2021. augusztus 07. 15:43
Vén bolond büdös sötét céda. Miért nem ápolod a pofádon a bőrt?
libbantkommunista
2021. augusztus 07. 12:59
Köszönjük Elvtársnő! A kommunizmus áldozatai nevében is.
NTLLK
2021. augusztus 07. 11:48
Egyre jobban aggódom Tikács anyóért....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!