Az LMBTQ-mozgalom kettős mércéjéről

2021. július 29. 18:00

Az Egyesült Államokban a transz-aktivisták könyvek betiltásáért lobbiznak.

2021. július 29. 18:00
null
Rőfös Géza
Kontra

„Az elmúlt időszakban az LMBTQ közösségre irányuló figyelem első, markáns motívuma a lassan egy éve megjelent Meseország mindenkié című, egynemű szülőpárokról szóló történeteket is tartalmazó gyerekkönyv körüli botrány volt.

A kiadvány megjelenése, valamint az erre érkező politikai-közéleti reakciók tekinthetők szimbolikus vízválasztónak, hiszen a magánélethez való jog tiszteletén és az eltérő orientációjú közösségek békés egymás mellett élésén túlmutató kérdéseket vetett fel.

Van-e helye, keresnivalója a könyvesboltok polcain a szivárványcsaládokat a hagyományossal egyenértékűnek illusztráló tartalomnak úgy, hogy ez jó eséllyel csak akkor derül ki az adott mesekönyvről, mikor a szülő (vagy a bölcsődei, óvodai, esetleg iskolai pedagógus) már a felolvasást kezdi?

Fontos-e a szülő beleegyezése, hogy gyermeke ilyen tartalommal találkozhasson, ha valaki mesekönyvből olvas neki? Egyáltalán van-e vitának létjogosultsága abban a kérdésben, hogy mi tekinthető egy társadalom, vagy kulturális közösség számára »normálisnak«?

Kinek van joga ebben döntést hozni? Egyáltalán van-e ez ügyben egyetemes igazság, vagy norma? A Meseország mindenkié első fogadtatása sok indulatot generált. Dúró Dóra, az ex-jobbikos, jelenleg a Mi Hazánk Mozgalom szélsőjobboldali párt színeiben tevékenykedő, független parlamenti képviselő például teátrálisan ledarálva a könyvet.

A csepeli fideszes polgármester az összes kerületi óvodában azonnal betiltotta. Az ország – és a nemzetközi közvélemény – úgynevezett kulturáltabb fele természetesen óriási felháborodással fogadta ezeket a gesztusokat, de a szellemet a palackba visszazárni már nem lehetett, a politikai legmagasabb szintjére került a kérdés, amely végül a gyermekvédelmi törvény formájában került nyugvópontra:

Könyveket, véleményeket nem égetünk, vagy darálunk, nem tiltunk be. Minden felnőtt azt olvas és néz, amit akar. Minden szülő úgy neveli és oktatja gyermekeit, ahogy azt helyesnek tartja.”

Nyitókép forrása: Meseország mindenkié c. könyv

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2021. július 30. 11:43
Nemcsak lobbiznak, meg is csinálják. Milyen könyveket is tiltottak be a demokrácia fellegvárában, vagy éppen szeretnének betiltani, de nagyon, az utóbbi évek során? Lewis Carroll: Alice csodaországban Williams Golding: A legyek ura George Orwell: 1984 és Állatfarm Aldous Huxley: Szép új világ J.K. Rowling: Harry Potter könyvek Margaret Mitchell: Elfújta a szél Mark Twain: Tom Sawyer és a Huckleberry Finn kalandjai Beecher-Stowe: Tamás bátya kunyhója satöbbi-satöbbi, sokezres listáról van szó. Washington Irving Hamingway Faulkner Melville Ambrose Bierce Edgar Allan Poe Lovecraft Stephen Crane és a többi, felsorolni se lehet. Gyakorlatilag az egész amerikai és nemzetközi irodalom betiltását tervezik. És nemcsak könyveket, filmeket is. Háűlivúd történetének 95 %-a betiltásra kerül majd. Mire a folyamat végbemegy. És még azt merészeli mondani valaki, ez nem a szovjetunió. Ez basszátok meg a szovjetunió 144-ik hatványa. Minimum. Mert még ott se tiltották be, és nem akarták kitörölni az emlékezetből a komplett irodalmat, még sztálin idejében se......
Jason Bourne
2021. július 30. 07:55
Az LMBTQ mozgalom olyan a ballibsiknek, mint a náciknak az SA volt.
feketeviraag
2021. július 29. 23:39
Csak pont azt a részt nem szemlézték a cikkből, amire a cím utal. :(
csuszka
2021. július 29. 23:34
"Az Egyesült Államokban a transz-aktivisták könyvek betiltásáért lobbiznak." Magyarországon konzervatív (kormánypárti) aktivisták szintén könyvek betiltásáért lobbiznak, erre példa az a petíció, amit a Citizengo épp a Meseország mindenkié kapcsán indított. Szóval először a saját házunk táján kéne rendet rakni, utána kritizálni (joggal) másokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!