Pápább a pápánál

2021. június 09. 09:40

Az önjelölt katolikusok ilyenkor kezdenek bibliai idézetekkel vagdalkozni.

2021. június 09. 09:40
Sitkei Levente
Magyar Nemzet

 „Szinte biztos, hogy jelenleg a vatikáni zászlót keresik a ferencvárosi önkormányzat szertárában. Baranyi Krisztina polgármester ugyanis híres arról, hogy lobogókkal üzeni meg, éppen kit szeret a világpolitikában, azokat, akik mérgesek Orbán Viktorra. Ilyen volt például a kurd nép, akiknek a zászlaját kiakasztotta, amikor Recep Tayyip Erdoğan török államfő jött Budapestre, és találkozott a magyar kormányfővel, nosza gyorsan kurdpártivá vált a zöld-fehér kerület. Az ujgur mártírok sorsát is szívén viseli a polgármester, nyilván most megtalálja jól elrejtett katolikus énjét, mert azt képzeli, az egyházi diplomáciát kívülről-belülről ismeri, s ismét jó nagyot tud rúgni a kormányfőbe, ha az arany-ezüst lobogót kiakasztja a homlokzatra.

De az egyház nem így gondolkodik. A pápalátogatások célja minden alkalommal hitéleti jelentőségű, amelyeknek lehet politikai üzenetük, de sokszor téves az elképzelés. Ferenc pápa elment Csíksomlyóra, szentmisét celebrált egy héttel pünkösd előtt, üzent a magyar híveknek. Voltak románok, akik sérelmezték, hogy a romániai apostoli látogatás során egy kitüntetetten magyar eseményen vett részt. Ezzel a látogatással Ferenc pápa nem tett hitet a magyarok mellett, de a katolikus közösség mellett igen.

Nem lehet tagadni, hogy a mostani katolikus egyházfő sokkal artikuláltabban hangoztatja véleményét a világi kérdésekben is, mint elődje, ez személyiségéből fakad, amolyan XXI. századi egyházfő Ferenc pápa, latin-amerikai, jezsuita, a szegények és elesettek papjából lett a Szentszék első embere. Nem tévedhetetlen, s feltehetően nem is célja, hogy kiforgassa a sarkából a világot. Akik azt mondják, tudják, mit miért tesz a pápa, azok legtöbbször csak sajátos szemüvegükön keresztül látják az utazásait, a kijelentéseit, és minden alkalommal kihagyják Istent a képletből.

Az önjelölt katolikusok ilyenkor kezdenek bibliai idézetekkel vagdalkozni, Gyurcsány Ferenc például nagyon pátoszosan tudja eljátszani azt a figurát, aki ugyan maga nem hívő, de a hívők szemére veti saját vallásuk téziseit, forgatva politikai véleményüket. Klasszikus kommunista–materialista viselkedés, borzasztó átlátszó és igazán gyomorforgató. Szinte az egész baloldal követi ezt a stílust, feltehetően igen kevesen tudják, mi fán terem az eucharisztia, amelynek megünneplését Magyarország tervezi, s amelynek csúcspontján Ferenc pápa fog misét mondani Budapesten.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2021. június 10. 10:00
No parasztok elkel mondanom és elnézést kérek mindenkitől de a pápák soha nem szimpatizáltak a magyarokkal hogy néhány példát mondjak, annak idején követet menesztet a tatárokhoz hogy jöjjenek és irtsák ki a magyarokat ha jól emlékszem a törököket is a pápa pénzén fuvarozták Európába napjainkban is vannak olyan magyar települések ahol nem lehet magyarul misézni , az elmúlt ezer évben a magyar az egyetlen nemzet akik mindent meg tettek a kereszténység védelmezése érdekében abban reménykedve hogy talán elismerik ezt a ténykedésüket ez nem történt meg a drága barátainknak napjainkban is a magyarok miatt vannak álmatlan éjszakáik
szeekely
2021. június 09. 11:21
A Vigano-levelekrol: Ez sose volt puccs-kiserlet, csupan a katolikus egyhaz sulyos belso problemainak, az igazsagnak a nyilvanossagra hozatala tortent meg veszhelyzetben. Ebben az idoszakban ugyanis Ferenc papa meg a homokos-simogato korszakaban volt. 1. Tamogatta Theodore McCarrick biborost, aki arrol volt hires, hogy tengerparti dacsajaban szeminariumi hallgatokkal hentergett egy agyikoban. 2. Eltavolitotta Vatikanbol es hatterbe szoritotta Raymond Leo Burke, Gerhard Muller es Robert Sarah biborosokat, a katekizmushoz hu legjobb katolikus vezeregyenisegeket. 3. Kinevezte az extrem liberalis, gay-parti Blase Cupich-ot biborosnak es magas megbizatasokat adott a kezebe. 4. Utat engedett a szinodusi utvonalnak (synodal path) ami a hagyomanyos vatikani donteshozatal megkerulesevel az extrem liberalisokat hozta helyzetbe. Akik annak rendje es modja szerint seperc alatt szet is vertek Nemetorszagban a katolikus egyseget. Carlo Maria Vigano ersek szemelyesen vizsgalta egy idoben McCarrick viselt dolgait es pontosan tudta, hogy Vatikannak rendelkezesere allnak a terhelo bizonyitekok, amiket o, mint vizsgalo, annak idejen elkuldott a magas Kuria reszere. A nyilvanossag hatasara Ferenc papa meghatralt, le kellett valtania a szenilis McCarrick-ot magas megbizatasaibol es el kellett rendelnie szamara a maganyban toltott imadkozo eletformat. Semmifele puccs-kiserlet nem zajlott le, csupan Ferenc papat szembesitettek azzal, hogy nem mehet szembe a Katolikus Anyaszentegyhaz katekizmusaval, evezredes tanitasaval. Amit o egyebkent tobbe-kevesbe kenytelen is volt megerteni.
Robur
2021. június 09. 10:48
Hát igen. A bencsik meg bájjer szar, már csak ilyenek.
Lauder Stenonis..
2021. június 09. 10:30
Ha nem tűnt volna fel a katolikus egyház, már csak a nevéből fakadóan sem lehet nacionalista. A katolikus egyház nem a magyarok ügyéért van, hanem a katolikusokért. És csak mellékes, hogy az a katolikus éppen magyar-e vagy sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!