Mit tanulhatnának meg egy fél vagy egy éves sorkatonaság alatt a fiatalok?

2020. november 21. 20:50

Nagy összességében én afféle közösségteremtő önképzőkörnek látom ezt a Székely Sándor által szorgalmazott sorkatonaságot.

2020. november 21. 20:50
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
Városi Kurír

„Mégis, akkor mire való lenne ez az új felfogású sorkatonaság?

Nos, nekem is meggyőződésem, hogy az érettségi sajnos messze nem ad annyi ismeretet a mai fiataloknak, amivel az életben biztos lábakon lehetne boldogulni, tehát érdemes olyan kötelező »továbbképzésen« gondolkodni, ami úgymond az életre nevel.

Mit tanulhatnának meg egy fél éves, avagy egy éves sorkatonaság alatt?

Fegyelmet, bajtársiasságot mindenképp. Talán a srácok fizikai állapota is javulhatna. De megtanulhatnának járműveket vezetni, elsősegélyt nyújtani, elsajátíthatnák mit kell csinálni, árvíz, robbanás, hegyomlás, balesetek és más havariák esetén, megerősíthetnék az angol tudásukat, növelhetnék túlélési képességeiket, megismerkedhetnének katona- és külpolitikai alapvetésekkel és egyáltalán az önvédelmi kultúra megannyi fogásával., ideértve az egészségvédelem teljes spektrumát.

És amikor srácokat említek, bizony a lányokra is gondolok. Ma már nincs jelentősége a nemek közti különbségeknek, tehát a sorkatonaság a lányokra is vonatkozna.

Nyilván érdemes az ötletgazdával beszélgetni, de legyen ez nyilvános, s én is elmondom, miként látnám a lehető legjobbnak ezt a projektet.

Nos, alapvetően bentlakásosnak, heti két szabad pihenőnappal. Megkapná a munkaviszony státuszát, továbbá járna vele az ISZOMM által szorgalmazott (mai értéken) nettó 100.000 forintos szociális minimumjövedelem. Az első félév végén az illető választhatna, hogy egy újabb félévet hosszabbít, avagy eltölt más önkéntes területen, tehát kórházban, a szociális gondozások területén, vagy máshol, a korábbi feltételekkel.

Az első félév azonban kötelező lenne, a nyilvánvalóan alkalmatlanok kivételével. A második félév viszont választható lenne, ám az elvégzett egy év egyben belépő lehetne egy sor további képzési programhoz.

Aztán azt se tagadjuk, hogy a fenti szellemiségű sorkatonaság egyúttal egy igen érdekes ismerkedési felületet is beleadna az új generációk életébe, konkrétan pótolna rengeteg minden hasonlót, ami a valaha volt egyetemi klubok, később diszkók és egyebek sajátossága volt.

Szóval, úgy nagy összességében én afféle közösségteremtő önképzőkörnek látom ezt a Székely Sándor által szorgalmazott sorkatonaságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2020. november 22. 19:03
Fél év alatt? Semmit, abszolute semmit! A katonaság, ma már egy szakma, nem úgy mint régen, hogy kaptál egy AK-t, aztán futkoss vele!
nempolitizálok
2020. november 22. 16:56
Nem kötelező katonaság kellene, ma már a katonaság is egy nagyon komoly szakma, ahol az érettségi (és az érettség) eleve alapfeltétel. Pld, már felhasználói szinten is igen sokrétű és komoly informatikája van, amely ráadásuk változik. Én inkább a kötelező helyett egy önkéntes szervezetet hoznék létre, afféle nemzeti gárdát, amelyben fizikai kiképzés és különféle területekre szakképzés (jármű, drónkezelés, kézifegyver kezelés, egészségügy, stb.) kapna helyet. Egyenruha lenne, viszont nem lenne bent alvós. Ez egyrészt előkészítője lenne annak, ha valaki hadseregben szeretné folytatni, de alapvetően civil szervezet lenne és élesben is a mindennapok részei lennének. A katonai drillnek itt nem is lenne sok szerepe.
jantar
2020. november 22. 15:53
"Mit tanulhatnának meg egy fél vagy egy éves sorkatonaság alatt a fiatalok?" Akor legyen két év.
bunko_jobbos
2020. november 22. 13:35
Jó ötlet, de egy politikus ilyentől megbukik. Soha sem szabad elmondani, hogy mit akar. Egy 6 hónapos kiképzés, ami nem direkt szívatásra épül jó lehetne, de hazai környezetben (nem Kiskunmajsára vinni a szombathelyieket), és hasonló kulturális környezetben (pl. egyetemistákat nem szabolcsi cigókkal összezárva).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!