A hatalom boltívei: Brüsszel

2017. december 28. 17:23

Miért kötődik a politikai döntéshozatal bizonyos jól meghatározható helyszínekhez?

2017. december 28. 17:23
Szegőfi Ákos
Mindset

„Az Európai Parlament eredetileg nem a hatalom házának épült, hanem átjáró-, induló- és érkezőhely volt: egy vasútállomás. Azóta természetesen kibővült, új emeleteket és épületeket kapott maga mellé, hatalmas üvegszikla lett belőle, a menetrendek helyett pedig egy Simone Weil emléktábla és installáció várja az épület elé érkezőket. Az utazás terének átalakítása a politikai hatalom terévé felvet néhány érdekes kérdést. Először is: miért kötődik a politikai döntéshozatal bizonyos jól meghatározható helyszínekhez? Másodszor: milyen pszichológiai üzenetet közvetít ez a különös épület?

Mivel a témában – a hatalom fizikai terei – nehéz konkrét szakirodalmat találni, bizonyos értelemben csak találgathatunk. Az biztos, hogy a hatalom tereinek választott épületek rendszerint a kor csúcstechnológiájával és művészi ízlésének megjelenítésével épülnek. Az európai gótikus parlamentek vagy a neoklasszicista Capitolium jó példák erre: a hatalom önprezentációs céllal állíttat magának megidézési helyet.

Ezek az épületek tekintélyt parancsolóak, különböző – gyakran mágikus – elvek alapján meghatározott helyre épülnek, és egyben legitim, a média által (ideális esetben) bekamerázott szülőszobái a döntéseknek. Az állampolgár a hatalmas, vízköpőkkel és kőcsipkékkel borított épületre pillantva azt mondja: itt születnek a törvények, innen irányítják az országot. A kép persze csalóka, a döntések nagy része valójában nem itt születik, itt csak ceremoniális keretek között megmutatják azt a nyilvánosságnak, akár a királyi pár(t)ok a gyermekeiket.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zod
2017. december 28. 17:55
Pénzt kaptok a Mindset szemlézéséért? Ha igen akkor jelezzétek, hogy hirdetést olvassunk, ha nem akkor sürgősen hagyjátok abba!
Megtalálta
2017. december 28. 17:31
Hát nem is tudom. Vajh miért? Mondjuk egy boszorkány miért mindig az erdőben vagy a mocsárban lakik, miért nem New York legmagasabb felhőkarcolója tetején, vagy egy nemzetközi reptér várójában? Talányos dolgok ezek, amiket a modern pszichológia sem képes megválaszolni. Legalábbis, elnézve, nem a mindset szerzői lesznek azok.
zakar zoltán béla
2017. december 28. 17:27
8 általános+ kosárfonótanfolyam
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!