Kataton kampány

2017. október 04. 07:25

Különös belegondolni: lassan felnő, öntudatra ébred egy korosztály, amely nem látott vérbeli politikai vitát.

2017. október 04. 07:25
Szerető Szabolcs
Magyar Nemzet

„Különös belegondolni: lassan felnő, öntudatra ébred egy korosztály, amely nem látott vérbeli politikai vitát. Olyat, amely egy választási küzdelem főszereplői között zajlik, amelynek az ország sorsát befolyásoló tétje van, s amelyet közösen elfogadott párbajkódex szerint vívnak. 2006-ban volt ilyen utoljára, és jelen állás szerint a jövő tavaszi választás előtt sem számíthatunk hasonlóra. Vona Gábor és Botka László vitája sem pótolta volna a fentebb körülírt szópárbajt. Ismert okból az utolsó pillanatban ezt a meccset is törölték.

Az azóta megtépázott balliberális tábor nyilván nosztalgiával gondol vissza 2006-ra, amikor a kampány finisében csapott össze Gyurcsány Ferenc kihívójával, Orbán Viktorral. Pedig nincs ok a büszkeségre: a kisvártatva karakteröngyilkosságot – a választási ígéretekkel ellentétes kormányzás, őszödi beszéddel súlyosbítva – elkövető volt miniszterelnök partnere és az ország arcába hazudva nyerte meg azt a vitát és azt a választást. Meglett a böjtje, nem kis részben azért, mert volt erős ellenzék és kormánytól független sajtó, hogy leleplezze a hazugságokat, napirenden tartsa a témát. Az a vita aztán magyarázattal szolgált a Fidesznek arra, hogy miért kerüli vezetője azóta a hasonló szituációkat.

Arra az ellenzéki kritikára, hogy a miniszterelnök úgymond gyáván menekül a szembesítés elől, rendre az a válasz, hogy a parlamentben időről időre megvív az ellenzéki szónokokkal. Csakhogy ez nem kegy, hanem kötelezettség, és semmiképpen sem váltja ki a pártok és jelöltek versengésére épülő demokráciákban szokásos, a kampányok csúcspontját jelentő televíziós vitát. A parlamentben Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc módszerét követi, kihasználva a házszabály merev, a valódi vitát korlátozó, a brit gyakorlattól gyökeresen eltérő rendelkezéseit. Ezek kifejezetten kedveznek a mindenkori miniszterelnöknek, aki a napirend előtti viták során viszonválaszában már úgy triumfálhat, keménykedhet, gúnyolódhat ellenzéki riválisai kárára, hogy azoknak nincs lehetőségük helyben reagálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2017. október 04. 17:20
"2006-ban volt ilyen utoljára, és jelen állás szerint a jövő tavaszi választás előtt sem számíthatunk hasonlóra." Ez egy vátesz. Októberben megmondja, hogy mi lesz jövő március végén. LOL Azért néhány apró pontosítás: 1998-ban volt először amolyan amerikai jellegű páros vita, előtte nem. 2006-ban volt utoljára, láttuk. Tényleg előrevitte az ország politikai kultúráját, morális állapotát? "Az a vita aztán magyarázattal szolgált a Fidesznek arra, hogy miért kerüli vezetője azóta a hasonló szituációkat." Pontosan. Elég okszerű magyarázat, nem? "Praktikus érv e gyakorlat mellett, hogy az általam hiányolt vita megemeli a másik felet, ráadásul mostanában az sem egyértelmű, ki az ellenzék vezére." Pontosan. Megy ez neked. ". A 2010-es választás előtt pedig annyira vezetett a Fidesz, hogy egy ilyen vita vagy a programokról folytatott élénk diskurzus felesleges, kockázatokat hordozó gyakorlatnak látszott. Kihívni sem volt kit igazán, hiszen a regnáló miniszterelnök, Bajnai Gordon nem indult azon a választáson. " Pontosan. Megy ez neked. "A jelek szerint úgy választ Magyarország 2018-ban, hogy az egyoldalú kinyilatkoztatások, kölcsönös gyalázkodások dzsungelében semmilyen kapaszkodó nem segít a tájékozódásban. Megérkezünk a tények utáni világba, ahol nincs tere a hagyományos vitának. Kérdés, hiányzik-e valakinek." Nagyokos, egy létező világjelenséget sikerült megint a zorbánozás szintjére lesüllyesztened. Ja, és ugyanezt a cikket 2013-ban még úgy írtad volna meg, hogy az ellenzék a felelős a "hagyományos vita" megszűnésének. *** Ceterum censeo: Szerető Szabolcs, hogy ízlik a zsoldoskoszt?
puszika
2017. október 04. 16:55
Hát ,ha neked Szerető az a politikai vita amit például itt a mandin a Jobbik fizetett kommentelői vitaként előadnak? Olvass Mindjárt,Tunyacsáp, Tatanka,..............kommenteket! Ha az a szennyes beszéd neked kritika? Így aztán az is világosabb a napnál,hogy a megbízók sem különbek!! Hogy nagy példaképed idézzem "szennyvíz folyik a szájukból"! És ezek nem nyugdíjíasok firkász!!
Text adósság
2017. október 04. 12:55
Azon csodálkozom hogy itt van egy csomó álamférfi*: Bokros Lalyos Vóna Gábor, Gyurcsány Ferenc, Botka László, Újhülye István, Szanyi Tibor és egy focistának kell vezetni az országot, még ha futballbíró lett volna megérteném. * az egy L nem véletlen.
Text adósság
2017. október 04. 12:50
Jó volt a Simicska- rendőr vita Veszprémben, az oszlop tövében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!