Nagy Márton elárulta, mi lesz az üzemanyagárakkal

2024. május 07. 21:24

A tárcavezető szerint a kormány beavatkozása az üzemanyagárakba megtette hatását.

2024. május 07. 21:24
null

Nyitókép: Totalcar

Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert faggatta az Index. A beszélgetés során többek között az üzemanyagárakról is szót ejtettek. 

A miniszter kiemelte: az üzemanyagárakban nagyon jelentős áremelkedés volt megfigyelhető tavaly év vége óta. Szerinte az emberek már látják, hogy a gazdaság újraindult, és nagyon erős reálbér-emelkedés van – a kormány számítása szerint utóbbi idén akár 6 százalék fölött is lehet. Mégis mindenki árgus szemekkel figyeli az árakat.

Bár sikeresen és gyorsan letörtük az inflációt, 

az üzemanyagárakban megfigyelhető jelentős áremelkedés félelmet generálhat az emberekben, 

és úgy érezhetik, mégiscsak visszatérhetnek a magas árak” – magyarázta a portálnak a miniszter.

Be kellett avatkozni

A tárcavezető kifejtette: a gazdaság jelenlegi kérdései rendre visszavezetnek az üzemanyagok problémakörére, és itt a magas árak nagyon negatív szerepet játszanak a családok konjunktúraérzékelésében. 

Ezért az üzemanyagárakba be kellett avatkoznunk. 

Erre alapot adott, hogy a magyar üzemanyagokat a régiós átlagár szintjén kell tartani. És ettől egész egyszerűen a kereskedelmi szereplők eltávolodtak” – tette hozzá.

Nagy Márton kihangsúlyozta, hogy bár a Központi Statisztikai Hivatal és Magyar Ásványolaj Szövetség más országokból számolta a régiós szintet, azonban mind a két számítás szerint a régiós átlagszinteknél magasabb tartományban voltak a magyar árak.

A kormány beavatkozása megtette a hatását, így nagyon jelentősen csökkentettük az üzemanyagárakat, a gázolaj és a benzin tekintetében is, mind a nagy-, mind a kiskereskedelemben” – mondta Nagy Márton a portálnak, majd elárulta, hogy a kormány szerdán ismét tárgyalja majd a kérdést.

Régiós átlag helyett a szomszédos országok átlaga

A miniszter rávilágított: megfogadták az érdekképviseletek javaslatát, és a régiós átlag helyett a szomszédos országok átlagát vizsgálják. „Nemcsak azt várjuk el, hogy valaki elérje a versenyképes árszintet, hanem hogy mostantól kezdve ott is tartsa. Ez nem heti vagy havi történet: 

jó lenne, ha a hazai üzemanyagpiacon innentől kezdve ez önmagától is megfelelően működne” 

– fogalmazott ennek kapcsán.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­a­­z­i n­­­i­­­m­­­f­­­o­­­m­á­­n­i­á­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Zsolakomarom
2024. május 08. 09:46
megtette a hatasat...azert egyelore az infla meg mindig a lengyel, szlovak duplaja nalunk
Same
2024. május 08. 07:57
A shopban árult termékek többszörösen túlárazottak, ahol visszarántják a benzinen lévő kicsike mínuszt! Kiváncsi vagyok Hernádi 200 milliós fizetése mennyivel fog emelkedni?
Patika
2024. május 08. 07:22
Mi lenne? Amit ma kényszerből visszavettek, holnap majd apránként visszateszik megemelten. (a harács, ha rács akkor nem enged ki senkit sem)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!