Ez a legnagyobb fenyegetés, ami eddig érte Orbánt

2017. április 06. 11:31

Az az ember, akitől féltek, a titokzatos, okos szürke eminenciás, akinek a második Orbán-kormány idején sokan a nevét sem merték kiejteni, most kint van a napon. Interjú.

2017. április 06. 11:31
Török Gábor
24.hu

„Mi árthat Orbánnak? Belebukhat bármi másba, mint a személyes vagyonosodásáról szóló bizonyítékokba?

Két külön dolog megbuktatni és gyengíteni valakit. Nem vagyok biztos abban, hogy van olyan ügy, amely automatikusan megbuktatná Orbánt. Eleve nincsenek automatizmusok a politikában, és a miniszterelnök is sokat tett azért, hogy semmi ne érje el ezt a hatást. De a fenyegetettség érzése is ártalmas, elveszi az energiát, paralizálhat, megbéníthat, ami nagyon veszélyes egy évvel a választás előtt. Nem biztos, hogy Simicska csak anyagi vagy büntetőjogi ügyekkel találhat fogást. Azzal például, amit hétfőn mondott a 24.hu-nak a kettőjük találkozójáról, megpróbálhat kikényszeríteni Orbántól – akár politikai szereplőkön keresztül, a parlamentben – egy cáfolatot. Ha ez megtörténik, előtárhatja a bizonyítékait, ha vannak neki. Márpedig a politikai háttérvilágban sokan beszélnek különféle felvételekről, arról, hogy a szakítás nem váratlan, hanem előkészített esemény volt, és arról is, hogy Simicska mindig igyekezett különböző eszközökkel bebiztosítani magát. Mi történik, hogy ha van olyan felvétel, ami igazolja Simicska szavait? Mi történik, ha több ilyen is van, és úgy adagolja azokat, hogy vállalhatatlan helyzetbe hozza a kormányfőt? Ha komoly, amit látunk, nem színjáték, és Simicska nem fog meghátrálni, akkor nem látom a megoldást. Akkor Orbánnak az lehet az érdeke, hogy „menjünk ki a ház elé, és vívjuk meg ezt a csatát, aztán meglátjuk, ki marad életben”.

(...)

Amilyen távolinak tűnik Orbán bukása, annyira lehet közeli is?

Bármi megtörténhet. Politikai értelemben ez a legnagyobb fenyegetés, ami eddig érte a miniszterelnököt. A Fideszt a saját táborán belül fellépő bizonytalanság rongálhatja. Olyasmi, ami alapvetően kezdi ki és kérdőjelezi meg a miniszterelnök kompetenciáját, tisztességét, hozzáértését. Ha végiggondoljuk, ilyesfajta veszélyt csak Simicska Lajos jelent, az ellenzék nem. Ha csak egy része igaz annak, amit a háttérben terjesztenek a lehetséges fegyverekről, akkor Simicska okozhat meglepetéseket.

Megint ott tartunk: bő két éve nem okozott.

De akkor miért csinálja? Az a Simicska Lajos, akit a fideszesek különlegesen okos embernek írnak le, lejáratná magát a nyilvánosság előtt, kitenné a családját egy ekkora balhénak azért, hogy ezeket a vagdalkozásokat elmondja, anélkül, hogy valódi cselekvés követné a szavait? Ennek mi értelme lenne? Akkor értelmezhető, amit tesz, ha elfogadjuk, hogy keresztes háborút vív Orbán Viktor ellen.

(...)

 

Akkor kell racionális magyarázatot keresni, ha elfogadjuk, hogy a felek racionálisak. De mi van, ha Simicska mára tényleg elveszítette az önkontrollját, kiszámíthatatlan?

Ez tényleg még benne van a kalapban. Amit eddig láttunk, az csak rombolta Simicskát. Az az ember, akitől féltek, a titokzatos, okos szürke eminenciás, akinek a második Orbán-kormány idején sokan a nevét sem merték kiejteni, most kint van a napon. Akik nem ismerik, inkább csak nevetnek rajta. Ha ebben tényleg csak ennyi van, Simicska Lajos mégsem a legokosabb emberek egyike, ahogy Orbán Viktor nevezte 1998-ban, hanem karikatúra, vicc. Persze éppen tőle tudjuk, hogy hülyének lenni állampolgári jog.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2017. április 07. 22:07
Ez elég gyengécske szösszenet volt, Gábor!
pirulos65
2017. április 06. 19:45
Ezek szerint Marie Le Pen fog nyerni a fr. választáson.....
zakar zoltán béla
2017. április 06. 14:20
" ...keresztes háborút vív..." Tökfej a veszprémi viadukt árnyékában!!!!!!
Soros Zuckerberg Német Szili
2017. április 06. 12:20
A Fenyő gyilkosságot kivitelezők most is ott tapsikolnak orbán körül, mint anno Gyárfás körül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!