Rendkívüli állapot

2016. április 15. 07:16

A vasárnapi boltzár hirtelen halálának fejleményei közepette elsikkadt a terrorellenes javaslatcsomagról a parlamenti pártok közti egyeztetés témája. Pedig itt valami figyelemre méltó történik: kormányoldal és ellenzék kompromisszuma körvonalazódik egy kényes ügyben.

2016. április 15. 07:16
Szerető Szabolcs
MNO

„Ha egy kis időre nem figyelnek oda a pillanat uralásának mesterei, a közélet napirendjét számon kérhető felelősség nélkül diktáló, (egyre kevésbé) titokzatos tanácsadók, a kormányzást örökös kampányként megélők, egész normálisan tud működni a magyar politika. A vasárnapi boltzár hirtelen halálának fejleményei közepette elsikkadt a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagjáról a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetés témája. Pedig itt valami igazán ritka és figyelemre méltó történik: kormányoldal és ellenzék kompromisszuma körvonalazódik egy kényes ügyben.

A sajtóhírek és nyilatkozatok alapján a kétharmados jogszabályokat is érintő módosításokat nagy többséggel, csaknem teljes konszenzussal fogadhatja el rövidesen a parlament. A szavazásig persze még történhet kellemetlen fordulat, vannak még például a szocialisták szerint finomítandó rendelkezések, ám most a megegyezés látszik valószínűnek. Ehhez elsősorban az kellett, hogy a Belügyminisztérium hajlandó legyen a korrekcióra. Így az eredeti javaslatokból kikerült a titkosított kommunikációra lehetőséget adó alkalmazásokat használók és a szolgáltatók büntetőjogi fenyegetése, illetve – a terrorveszély fokozatától függetlenül – tömegrendezvények betiltásának lehetősége. (Utóbbi kapcsán érdemes emlékeztetni arra, hogy a Fidesz 2006-ban fújt le választási nagygyűlést Szilvásy György akkori titokminiszter terrorveszélyre utaló bemondására.) Hiba volna mindezt pusztán a kétharmados többségét elveszített kormány kényszerű meghátrálásaként értékelni, hiszen a jelek szerint így nyílik esély arra, hogy az alapvető szabadságjogok aránytalan csorbítása nélkül kapjanak több eszközt a hatóságok a terrorellenes fellépéshez. A kormány úgy véli, hogy erre szükség van; valószínűleg egy új intézmény is létrejön a bűnüldöző, bűnmegelőző szervezetek információinak jobb megosztása, gyorsabb értékelése érdekében. Nyilvánvaló, hogy a terror ellen a látványos erődemonstrációnál hatásosabb fegyver a hírszerzési adatok gyűjtése, rendszerezése, megfelelő elemzése. Ehhez pedig elengedhetetlen a hazai társszervek szoros együttműködése. Ennél is fontosabb lenne a nemzetközi együttműködés elmélyítése. Ha sikerül a kétharmados részekkel együtt elfogadnia az Országgyűlésnek a javaslatcsomagot, akkor a kormány a rugalmasságát és a kompromisszumkészségét demonstrálhatja, miközben az ellenzékről nehezebb lesz azt állítani, hogy félvállról veszi az ország biztonságát az Európa-szerte megnövekedett terrorfenyegetettség idején.

Nem biztos ugyanakkor, hogy ez a kegyelmi állapot sokáig tart. Ismét napirenden van a Honvédelmi Minisztérium előterjesztése a terrorveszélyhelyzethez kapcsolódó különleges jogrend alaptörvényi szabályozásáról. Ez felhatalmazást adna veszélyhelyzet esetén a honvédség bevetésére – ez ellen a Jobbiknak, de talán más ellenzéki pártoknak sincs kifogásuk –, ugyanakkor az »apró betűs részek« súlyos jogkorlátozásokat is lehetővé tennének, így például az internet blokkolását, a sajtó működésének ellenőrzését. Bár állítólag a kormánynak különleges felhatalmazást biztosító időszak hatvanról harminc napra csökken az új javaslat szerint, furcsa lenne, ha erre rábólintana az ellenzék. A megegyezés ebben az ügyben tehát kétséges, ám példa már van arra, hogyan lehet úgy növelni a kormány mozgásterét az esetleges terrorveszély elhárításában, hogy eközben a jogállami garanciák se sérüljenek. Ha mindkét fél szándékai tiszták, itt is közel a kompromisszum.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2016. április 15. 13:10
" súlyos jogkorlátozásokat is lehetővé tennének, így például az internet blokkolását, a sajtó működésének ellenőrzését." Márpedig épp a Ch.Hebdo ügy idején bizonyosodott be, hogy ezek szükségesek lehetnek. Különösen a sajtó ellenőrzése/blokkolás (így a közösségi média is szóba jön), lévén csak a véletlenen múlt, hogy a nyomdában rejtőzködő fickót nem adta a sajtó a nyomdában magukat elbarikádozó terroristák kezébe...
Vezetéknév Utónév
2016. április 15. 12:18
Szeretőnek igaza van. Ijesztő, hogy az ellenzék egy része szemlátomást asszisztál a kormány teljahatalmi ámokfutásához. Ébresztő! A kormánynak semmilyen további hatalmat nem szabad adni.
maanzaad2
2016. április 15. 09:17
Szabi, kikerültél az áljobboldal fideszes pixiséből. Tudod, az g nap..:))))))))
pollip
2016. április 15. 08:31
Kedves mandi! Biztosan mindenkinek feltűnt egy tendencia ezen az oldalon. Egyre kevesebben szólnak hozzá a cikkekhez, de még olvasnak és adnak egy pluszt vagy mínuszt. Az értékelések száma rendre magasabb, mint a hozzászólásoké. Szerintem ez az igénytelen cikkeknek köszönhető, amik elénk kerülnek. Egysíkúak, unalmasak, sokszor szennyesek. Néha kéne valami értékeset is elénk rakni. Köszi, ha elolvasod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!