A harangok néma csendje

2016. február 21. 17:27

Február 19-én leomlott az erdélyi Szászveresmart (Rotbach) középkori erődtemplomának tornya.

2016. február 21. 17:27
Hetzmann Róbert
Magyar Patrióták Közössége

„Február 19-én pénteken este leomlott az erdélyi Szászveresmart (Rotbach) középkori erődtemplomának tornya – számolt be egy nap késéssel az erdélyi és a magyarországi média erről a szomorú történésről. Amellett, hogy minden nagy értékű műemlék pusztulása érzékenyen érint bennünket, kénytelenek vagyunk továbbgondolni, mit is üzent valójában Szászveresmart harangtornya. (...)

Nem kérdés, hogy az erdélyi szász templomokkal előbb-utóbb kezdeni kell majd valamit, hiszen azok – hívek hiányában – fenntarthatatlanok. S noha ez nem Magyarország feladata, csak évek kérdése, hogy mikor szembesülünk magunk is a szászok tragédiájával. Dél-Erdélyben, az erdélyi Mezőségben vagy éppen a Bánságban tömegével állnak olyan magyar templomok, melyeknek a fennmaradása hatékony szórványstratégia hiányában nem biztosított. Tévedés azt hinni, hogy ez minket, anyaországiakat kevésbé érint. Gondoljunk csak arra, hogy 2015 októberében nagyon hasonló okok miatt lebontották a Tolna megyei Zsibrik barokk evangélikus templomát.

A harangok néma csendje nagyon nyomasztó, mert falvaink, országmegtartó közösségeink pusztulását gyászolják.

2016. február 20.

Hetzmann Róbert
Magyar Patrióták Közössége”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2016. február 22. 00:25
Ez a mi óriási veszteségünk. A jelenleg (!) darabokra szaggatott Kárpát-medence pótolhatatlan vesztesége. A románokat nem érdekli, sőt talán örülnek is, hogy kevesebb „idegen”, nem román örökségük van a rablott területen. Ráadásul a helyére akár egy jó kis, aranyos-ezüstös ortodox templomot is lehetne építeni. Nagyon nagy baj, hogy a jelenlegi határainkon túli kincseinkkel, örökségünkkel egyik kormányunk sem akar foglalkozni. Sok értelmetlen dolog helyett erre igazán kellene költeni. Persze ehhez nemzeti elkötelezettségre volna szükség.
balbako_
2016. február 21. 19:18
A szászok tragédiája akkor kezdődött, amikor megszavazták Erdély románokhoz csatolását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!