Öt 2016-os robotikai trend, amire érdemes odafigyelni

2016. január 06. 12:51

Vajon 2016-ban szállítanak már házhoz csomagot drónok? Idén találkozunk először robottal a munkahelyen, esetleg otthon? 2015-ben a robotikában és a mesterséges intelligenciában is fontos előrelépéseket tapasztaltunk. Mire figyeljünk idén?

2016. január 06. 12:51
Will Knight
MIT Technology Review

„Kína robotforradalmára. A világ legnagyobb gazdasága mindent megtesz azért, hogy gyárait fejlett gyártórobotokkal töltse fel. A projekt megvalósulásához fejlett és költséghatékony robotok kellenek. Érdemes figyelni, mire jutnak ezzel a bátor kezdeményezéssel, és milyen hatással lesz a világra.

Okosabb tanulás. Precíz, ismétlődő feladatok végrehajtásában mindig jók voltak a máskülönben kőbuta robotok. Ezért használják őket csak pontosan definiálható munkákra, és ezért alkalmazkodnak nehezen szokatlan és bizonytalan helyzetekhez. Új technikák és algoritmusok következtében viszont változnak a dolgok, a robotok sokkal gyorsabban és hatékonyabban tanulnak velük. Egyes módszerek laboratóriumokban már bizonyítottak is. Egyikük, a szimulált ideghálókat használó mélytanulás (deep learning) különösen komoly hatással lehet az ipari robotokra.

Arra is oda kell figyelni, hogy a robotok más robotokkal osztják meg ismereteiket, ami felgyorsíthatja a tanulási folyamatot, segíthetnek egymásnak. Az információ különféle rendszerekre történő hatékony alkalmazásával két teljesen más robot is megtaníthatja egymást tárgyak felismerésére vagy feladatok végrehajtására. Több projekt foglalkozik a robotok internestes ismeretmegosztásával, és nem nehéz elképzelni, hogyan alkalmazható mindez ipari környezetekben, például objektumok azonosításánál, megfogásánál.

Személyesebbek lesznek a robotok. Az olcsóbb hardverrel és a jobb szoftverrel érthető, hogy többek szerint eljött az otthoni társrobotok, segítők ideje. Idén látunk is majd belőlük néhányat. Ugyanakkor nem könnyű személyessé, egyénivé tenni egy robotot. Egyes prototípusok kifejezetten csalódást okoztak, a sikeresek pedig korlátozott tevékenységet folytattak. De még ezekre a szituációkra is nagyon pontosan kell őket programozni, mert különben a rossz társasági és érzelmi gombot nyomják meg.

És végül a drónok: 2016 az ő évük lesz. A légteret nem fogják azonnal ellepni, az okosabb példányok viszont több iparágban megjelenhetnek, különösen ott, ahol fokozott az automatikus megfigyelés és ellenőrzés iránti igény.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!