Magyarország az orosz-ukrán háború árnyékában

2015. február 19. 10:47

Az ukrán válsággal kapcsolatos magyar kormányzati retorikában burkoltan vagy nyíltan később is feltűntek az orosz politika egyes érvei, panelei.

2015. február 19. 10:47
Stark Tamás
hvg.hu

„A válsággal kapcsolatos magyar kormányzati retorikában burkoltan vagy nyíltan később is feltűntek az orosz politika egyes érvei, panelei. A miniszterelnök egységes atlanti fellépés helyett az önálló európai politika fontosságáról beszélt, és élesen bírálta, illetve kontraproduktívnak tartotta a szankciókat. A kormányzat lavíroz, de a kormányközeli médiumok többsége már tüntető oroszbarátságot mutat, mintha az lenne a szerepük, hogy nyersen, harsányan fogalmazzák meg mindazt, amit a kormány nyíltan nem mondhat ki.

Ez a politika szemben áll a polgári Magyarországot hirdető első Orbán-kormány irányvonalával. A második Orbán-kormány a keleti nyitást hirdette meg. Ez gazdaságpolitikai koncepciónak indult, de külpolitikai irányváltás lett belőle. Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kína, Törökország lettek a magyar vezetés favoritjai. A legmélyebb kapcsolat azonban a putyini Oroszországgal alakult ki. A szoros együttműködés ismert következményei közül a Déli Áramlat melletti elköteleződés és a paksi atomerőmű-építés a legjelentősebbek. Számos szakember szerint mindkét projekt gazdaságossága megkérdőjelezhető, de a tervezett beruházások elsősorban nem ezért aggályosak. A kormányzat az energetikai szektor diverzifikációjáról beszél, de két projekt hatása a deklarált céllal éppen ellentétes: jelentősen növelnék az Oroszországtól való gazdasági függőséget. Leginkább az ukrán és újabban a bolgár példa alapján tudjuk, hogy az orosz vezetés a gazdasági függőséget szívesen használja politikai nyomásgyakorlásra. A Déli Áramlat megépítése mellett – amelytől az orosz fél végül elállt – a magyar kormány az EU ellenére is a végsőkig kitartott.  Úgy tűnik, mintha a kormány által még 2010-ben meghirdetett »gazdasági szabadságharc« csak a Nyugatra volna érvényes.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. február 19. 15:06
Kedves Stark! Valami nagy fogalomzavara lehet az "egységes fellépés" jelentését illetően!Annyira nagy,hogy ez EU kereskedelmi forgalmának csökkenését/15%/, azonosnak látja az USA forgalom növekedésével/8%/,Oroszországot illetően. Bár az is igaz,hogy amikor a vak ló neki ment a falnak,akkor a gazdája/hvg// azt mondta,nem vak az hanem bátor!! Nem ismer magára kedves Stark?
GregDzsi
2015. február 19. 14:10
Ez ám a bírálat! Egységes atlanti fellépés? Azt ismerjük: brüsszelben hosszas vita után egyhangúan megszavazzák, hogy a következő ülésen napirendre kerül a következő napirendre való felvétele a döntés előkészítéséhez szükséges bizottság felállításának. Nekünk meg szomszédunk Ukrajna. Kontraproduktívnak "tartotta" a szankciókat? Miért, talán nem azok? A mi fertályunkon ezek a szankciók olyan nagyon hatásosak ... mitha a saját golyóinkkal ékelnénk ki a kertkaput birtokvédelem gyanánt.
paraklétosz
2015. február 19. 13:26
Ezt a cikket egy számítógép-automata írta, miután betáplálták az összes eddigi, témával kapcsolatos irományt.
alex.leopardi
2015. február 19. 12:42
dinka ez a pasas
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!