A keresztény szellemiségű politikáról

2014. június 21. 16:16

A közhiedelemmel ellentétben Nyugat-Európában azok a pártok, amelyek nevükben a keresztény jelzőt viselik, nem kifejezetten a vallásukat gyakorló és nem is feltétlenül a vallásos emberek pártjai.

2014. június 21. 16:16
Giczy György
Népszava

„A közhiedelemmel ellentétben Nyugat-Európában azok a pártok, amelyek nevükben a keresztény jelzőt viselik, nem kifejezetten a vallásukat gyakorló és nem is feltétlenül a vallásos emberek pártjai. A félreértéshez hazánkban a KDNP idejétmúlt politikai tevékenysége is nagyban hozzájárul: gyakorta az egyházak érdekvédelmi szervezetének mutatkozik, önállóságát nemcsak a koalíciós partnerrel, hanem az egyházakkal szemben is föladva. Mintegy a történelmi egyházak pártjaként értelmezi önmagát. (...)

Az egyházi állásfoglalásokat tehát nem az indokolja, hogy - mivel a hierarchia a legújabb korban kiszorult a politikai hatalomból - az enciklikák révén befolyását újra érvényesíteni akarná, hanem erkölcsi kötelezettségének megfelelően nyilatkozik a szociális igazságosság érvényre juttatásáért, elsősorban a társadalom perifériájára sodródott és kiszolgáltatott emberek érdekében. Nem a hatalomviselőkhöz törleszkedik, hanem a legszegényebbek jogainak képviseletét helyezi vonatkozó tanításainak előterébe.

Ezért szereptévesztésnek tekinthető az a hazánkban néhány évvel ezelőtt kialakult gyakorlat, amely szerint egyházi személyiségek a meghirdetett kormányzati programnak megfelelően anyagi felajánlásokat tettek annak érdekében, hogy az ország adósságállományát csökkentsék.  (...)

Ha tehát a keresztény szellemiségű politikának ennyire egyértelműen el kell köteleződnie a szegények iránt, akkor a munkanélküli segély időtartamának csökkentése aligha hozható összhangba az egyház társadalmi tanításával, hiszen az államnak, mint a közjó őrének »minden esetben biztosítania kell a létminimumot a munkanélküliek számára« - ahogy a Centesimus annus-ban olvasható.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2016. augusztus 09. 05:57
Van az a fogalom hogy politikai hulla. De mit használhatunk Giczy Gyzörgy szabatos megjelölésére, ha a politikai hulla hozzá képest hiteles, friss és érvényes személyiség asszociációját kelti? Ez az ember egy érthetetlen zombi, aki ki tudja mit keres itt és most, de egyszersmind ijesztő és szánalmas minden próbálkozása. Nagyobb szög volt ő az egykori KDNP koporsójában mint Dávid Ibolya az MDF-ében, igazából politikai hullarablók ők, a romlás fizetett virágai.
MOPO3OB
2014. december 13. 20:03
Nocsak, ki bújt elő a kövek alól!
Fahrenheit 451
2014. szeptember 09. 16:00
"Ha tehát a keresztény szellemiségű politikának ennyire egyértelműen el kell köteleződnie a szegények iránt, akkor a munkanélküli segély időtartamának csökkentése aligha hozható összhangba az egyház társadalmi tanításával, hiszen az államnak, mint a közjó őrének »minden esetben biztosítania kell a létminimumot a munkanélküliek számára« - ahogy a Centesimus annus-ban olvasható." a KDNP-nek kizárólag a szegények támogatása lehetne a szerepe a kormányban, mivel az az egy, ami közös programjuk lehet. Minden egyéb vagy a KDNP vagy a kormány profiljába nem vág.
Öreg
2014. július 13. 16:07
Az alaptéma: Giczy György és a keresztény-demokrácia nem azonos halmaz részei. A történelmi párt szétverése Giczy és társai lelkén szárad. Bölcselkedése már csak lejárt lemez, amin megakadt a tű!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!