A női esélyegyenlőség nem női kérdés

2011. november 13. 10:24

Össztársadalmi és politikai érdek is, hogy a népesség egyik fele a formális jogi egyenlőségen túlmutatóan ténylegesen egyenlő legyen.

2011. november 13. 10:24
Ilonszki Gabriella
Hírszerző

„A gyakorlati politikai egyenlőtlenségek tehát kezdettől jelen voltak  – sőt a legtöbb helyen rögzültek is. A világ azonban változott, változik, és kialakult a felismerés, hogy a tényleges egyenlőtlenségek (most itt csak a nemek közötti egyenlőtlenségről szólva) társadalmi-politikai kockázattal járnak. Kockázattal eszmei és gyakorlati  vonatkozásban: olyan országokban, ahol a demokrácia érvényesülését (vagy célját) tűzik zászlóra, a nemek közötti egyenlőtlenség igazságtalanságot jelent. Az igazságtalanság pedig politikailag sem »jó«, aláássa a bizalmat, összekuszálja az értékrendet. Sajnos, itthon el vagyunk szokva az ilyen egyszerű szavaktól és megállapításoktól – mintha félnénk is kimondani. Az igazságtalanság volt a leggyakrabban elhangzó érv a Brit Konzervatív Párt képviselőinél is a 2001-2-es westminsteri vitában, amikor a választás ügyében érvényesítendő új szabályokról vitatkoztak, és végül támogatták a Munkáspártnak azt a javaslatát, hogy (2015-ig terjedő érvénnyel) pozitív diszkriminációval lehessen élni  a női jelöltek esetében. Ez különösen érzékeny kérdés volt a brit esetben, ahol az egyfordulós többségi választási rendszer a legkedvezőtlenebb intézményi feltételt jelenti a nők számára. Az igazságtalanságok léte társadalmi kockázat – aláássa széles társadalmi csoportok jó érzését – és nem csak azokét, akik érintve vannak, hanem azokét is, akik az igazságtalanságok körülményeit másokon tapasztalják meg.

A másik felismert kockázat már nem eszmei – elvi, hanem nagyon is praktikus: sok tudás, tapasztalat, tehetség vész el, ha a népesség egyik fele nem adja hozzá tudását, tapasztalatát, a tehetséget a közös teljesítményhez. Vagyis össztársadalmi  és mint ilyen politikai érdek is, hogy a népesség egyik fele (valamivel nagyobb fele) a formális jogi egyenlőségen túlmutatóan ténylegesen egyenlő legyen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2011. november 14. 08:35
nem tudom mi értelme ekézni a már jobbára jól működő konszenzust.Tudjuk 50%=50%- al. Fele -fele, és csak jogainkban.Hagyjuk már, hogy a nők ki vannak zsákmányolva.Egy nagy lófaust.
El Topo
2011. november 13. 20:07
Hát, igen. Rengeteget ártottak a nőknek, de tényleg. Milyen szép lenne, ha a nők helye ma is a konyhában lenne, nem lehetne önálló vagyonuk, nem tudnának írni-olvasni, és ha uruk és parancsolójuk testi fenyítést látna szükségesnek, akkor nem lenne apelláta.
korona
2011. november 13. 19:21
Ma 2011. november 13-án van gróf Klebesberg Kunó születésnapja. 136 évvel ezelőtt született a nemzet e hatalmas alakja, aki rengeteget tett a köznevelésért és az összes nevelési ügyekért, többek között a nők iskolai képzéséért is. Nevét csak tisztelettel ejthetjük ki. Ó, miért nincs ma is sok ilyen ember!
Fakutya ezredes
2011. november 13. 19:10
A noknek a buzikkal kene rivalizalniuk, ugyanis a ferfiakat mar legyoztek, de a buzik nagyon feljovoben vannak, raadasul univerzalisabbak ugye, mint a vajas kenyer, aminek mindket fele meg van kenve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!