Beszéljünk őszintén a hüvelygombáról!

2011. október 07. 10:35

Más pártok elmondják az obligát bevezető mondatot: igen, szükség van több nőre a politikában, de a kvótáról hallani sem akarnak.

2011. október 07. 10:35
Ertsey Katalin
Hírszerző

„Minden párt saját felelőssége, hogy szervez-e speciális, politikusnőknek szóló képzést, felkészítő, mentoráló, humán erőforrás-fejlesztő programokat, vagy magukra hagyja a nőket, küzdjenek meg a pozícióért úgy, ahogy tudnak: legtöbbször a család ellátása, a gyerekek terelgetése, és a szülők ápolása mellett. Lehetetlen feladat? Sebaj, a nők erősek, kibírják ezt is, nem? Utána pedig csodálkoznak, ha a nők megkeményednek ebben az emberfeletti küszködésben.

A Lehet Más a Politika a kvóta segítségével 33%-os arányban küldött nőket a parlamentbe, és belső fejlesztő programot is indított a nők számára: az első szakaszban női akadémiával, mentoring és készségfejlesztő képzéssel segítjük az utánpótlást, valamint rendszeres női napokat tartunk a kongresszusok előtt. Programunkban hangsúlyosan szerepel a nők és családok témája, alternatív költségvetésünk is kitér a női szempontokra, és májusban országértékelést is tartottunk női szemmel.

Más pártoknál viszont valami egészen különös érzékenység - hogy ne nevezzem hisztériának – támad föl a téma kapcsán - a többnyire csak a kvótáról - vitázó politikusokban. Elmondják az obligát bevezető mondatot: igen, szükség van több nőre a politikában, de a kvótáról hallani sem akarnak. Hirtelen kivont karddal védelmezik azokat az alkotmányos jogelveket – mint pl. a szabad jelöltállítás joga – amelyek közül a legtöbbet lábbal tapostak az elmúlt bő egy évben. Ugyanakkor a reprezentativitás elemi alkotmányos elvét sajátos módon nem látják sérülni, holott a képviseleti demokráciában mintha némileg előrevalóbb feladat lenne azt a problémát kezelni, hogy a népesség gyengébb önérvényesítő képességű többsége súlyosan alulreprezentált a mai rendszerben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya ezredes
2011. október 09. 21:18
Jaj, ez a placentas Gereb cimboraja... Undoritoak.
Fakutya ezredes
2011. október 09. 21:17
Megdugja ezt valaki rendesen? Kizart.
gross
2011. október 09. 15:03
Demokrácia van: ha az LMP-ben úgy döntöttek, hogy a kvótát akarják, akkor csinálják nyugodtan. Ha a társadalomban jelentős támogatottságot szerez egy általánosabb feminista megközelítés, akkor az akkori kormány és országgyűlés majd ilyen tartalmú jogszabályokat fog elfogadni.
sine ira et studio
2011. október 07. 17:31
A kvótarendszer marhaság, ahogy van. Valakit ne azért válasszunk meg képviselőnek, mert nő, vagy férfi, hanem, mert rá akarunk szavazni. Tudom, a mai politikában nem túl sanszos, hogy lesz egy Kossuth, de az vicces lenne, ha Meszlényi Teréziát kéne helyette választani... mert a kvóta ugyebár. Innentől kezdve ez mindenre igaz lehetne... legyen kvóta a BKV-buszsofőröknél is, mert én csinos, fiatal lányokat nőket akarok nézegetni a hetes buszon. Ki ért egyet? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!