Zúdul a szitokáradat: nem is érdemelte meg Messi az Aranylabdát?

2023. november 01. 13:10

Cristiano Ronaldo, Lothar Matthäus és Bernardo Silva is megfogalmazta a kritikáját az argentin nyolcadik sikere után. Messi is elmondta a véleményét CR-ről.

2023. november 01. 13:10
Lothar Matthaeus will celebrate his 60th birthday on March 21, 2021.

Ahogy várható volt, nem lett önfeledt az ünneplés Lionel Messi számára. A 36 éves argentin zseni hiába világbajnokként és a vb legjobb játékosaként nyerte el a 2022-2023-as labdarúgó szezon legrangosabb egyéni díját, az Aranylabdát, egyre többen vonják kétségbe győzelmének jogosságát. 

Kivételes kaliberű kivételezett

A számok e pillanatban (szerdán délben) még mindig nem publikusak, azaz nem tudjuk, milyen arányban szavaztak a világ sportújságírói az első helyezett Messire, a második Erling Haalandra, illetve a harmadik Kylian Mbappéra. Az viszont biztos, hogy bármennyire is fáj például a szezonban 56 gólt szerző, az angol Premiere League gólrekordját megdöntő, a Manchester Cityvel triplázó norvég csatárnak és híveinek a végeredmény, vitathatatlan, hogy az előző idény legnagyobb viadalán, a négyévente megrendezendő világbajnokságon nem volt ott. Norvégia, s egyben az ő távolmaradásával – ezek szerint – behozhatatlan versenyhátrányba került.

Érdekes felvetéssel élt Haaland manchesteri csapattársa, a szavazáson a 9. helyen végzett Bernardo Silva. A portugál válogatott általában csendes játékmestere szerint, bármi történt volna, vagy ha éppen fordítva alakultak volna a dolgok, akkor sem a norvég gólvágó, hanem a nagynevű argentin nyert volna.

Azt hiszem, ez a díj a népszerűségről szól, mert tegyük fel, hogy Messi nyert volna három trófeát a csapatával és Haaland világbajnok lett volna, még akkor is Messi lenne a legnagyobb esélyes arra, hogy megkapja az Aranylabdát. Ez egyszerűen kivételezés!” – fogalmazott Bernardo Silva.

Mindketten nem nyerhettek

»Haaland rendkívül balszerencsés« – olvasható az egyik norvég oldalon, a vg.no-n, ahol arra is kitérnek, hogy a válogatottbeli vb-szereplésre nagy szükség lett volna, hogy elnyerje az Aranylabdát. Azt már mi tesszük hozzá, hogy egy olyan egyéni díjról beszélünk, amelynek 3 fő kritériuma van: a kiemelkedő egyéni teljesítmény, a klub és nemzeti csapattal elért eredmények, illetve – amiről ugyancsak kevesebb szó esik – a sportszerűség, az emberi oldal és ezáltal a csapatában betöltött, Messi esetében vezér szerep. 

Egy korábbi alfahím, az 1990-ben világbajnok Németország csapatkapitánya és az esztendő aranylabdása, Lothar Matthäus nem ért egyet a végeredménnyel.

Ha az egész tavalyi évet nézem, Haaland jobban teljesített, mint Messi. Egyáltalán nem megérdemelt Messi sikere, de ez rámutat, hogy egy világbajnokság mindennél többet számít. 

Számomra Haaland az elmúlt tizenkét hónap legjobb játékosa, aki jelentős címeket nyert a Cityvel, mindeközben ráadásul gólrekordokat döntött meg. 

Szerintem nincsen az a verzió, hogy Haalandot meg lehetett volna kerülni. Noha én Messi-rajongó vagyok, de ez a szavazás egy bohózat” – foglalt határozottan állást a német ikon, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya a Sky Sportsnak. Erre reagálva Messi barátja, vb-győztes csapattársa, Angel di Maria annyit írt: „A llorar a otro lado!”, ami nagyjából annyit, jelent, hogy »Máshol sírj, panaszkodj!« – üzent a szélső.

Az aranyközéputat választotta Lionel Messi korábbi-, Erling Haaland jelenlegi edzője, Pep Guardiola. a katalán tréner már az eredményhirdetés előtt úgy nyilatkozott, hogy mindkét játékos megérdemelné az elismerést. 

Mindig azt mondtam, hogy az Aranylabdának két részből kell állnia: az egyik Messié, a másik a többieké. Megnyertünk három sorozatot, Haaland millió gólt szerzett. Messi legrosszabb szezonja is olyan, mint a legjobb a többi játékos számára. Mindketten megérdemlik. Reálisan azt akarom, hogy Haaland kapja, mert segített elérni a céljainkat, köztük az áhított BL-sikert. De Messi megnyerte a világbajnokságot” – elemzett Guardiola.

Az ötszörös Aranylabdás Cristiano Ronaldo duplán kifejezte nemtetszését. Előbb lájkolta és nevető emojikkal fejezte ki egyetértését Tomás Ronceróval, az AS című spanyol lap újságírójával, aki egy videóban beszélt arról, szerinte miért nem érdemelte meg Messi a díjat. Majd szaúdi bajnoki mérkőzésén intette csendre a Messit éltető drukkereket.

 

Miamiban sütkérezik a napfényben

Kritikák ide-oda, Lionel Messi immár nyolcszoros aranylabdásként érkezett vissza az Egyesült Államokba. Csapattársai, a rájátszásról lemaradó Inter Miami labdarúgói díszsorfalat állva tisztelegtek az argentin világklasszis előtt. Időközben napvilágot látott Messi azon nyilatkozata, amelyben Cristiano Ronaldóról és a portugállal való rivalizálásáról kérdezték, s ő elismerően beszélt nemes ellenfeléről.

Sportszinten nagyszerű csata volt a miénk, a kölcsönös rivalizálás fűtött bennünket, mert 

mindketten nagyszerű versenyzőtípusok vagyunk, és mindig is nyerni akartunk.

 Nagyon élvezetes időszak volt ez mindkettőnk és a futballt szerető emberek számára. Nagyon megérdemeltük, hogy feljussunk a csúcsra, és ott maradjunk sokáig, mert oda könnyű eljutni, de ott maradni nehezebb, nekünk pedig ez 10-15 év óta sikerül. Ez lenyűgöző, és csodálatos emlék mindazoknak, akik követtek minket” – idézi az MTI Messi a francia L'Equipe című újság adott interjúját.

Nyitókép: Kenzo Koba/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fater0921
2023. november 01. 22:58
Sok ócska sutyerák tehetségtelen veri itt is a nyálát, hogy így , meg úgy. Meg lehet mutatni, meg lehet ismételni, aztán lehet köhögni. Sok nyomoronc, ez már megtörtént, nincs visszaút, marad a nyolc, a majomnak meg az öt. Egyiknek sem lesz több, kinőtték, jöhetnek a többiek.
Bunyevac1964
2023. november 01. 22:17
Kicsit olyan ez mint a teniszben volt és jelenleg is tart. Mindaddig amig a 3 legenda jatszott illetve amig Novak jelen van a palyan, a többieknek nem sok babér terem
Novicsok-5
2023. november 01. 21:31
Szimpátiaszavazás. Egyértelmű.
rugovics tibusz
2023. november 01. 17:00
Haaland azzal zavarja össze az ellenfelet, hogy amikor a közelében vannak, jó büdöseket fingik. Ezt Goretzka panaszolta el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!