„Elvették tőlem, ami a családom után a legfontosabb számomra” - a börtönbe vonuló korábbi NB I-es labdarúgó a Mandinernek

2023. november 29. 05:52

A 2009-ben kirobbant fogadásicsalás-sorozat kapcsán a Kúria meghozta az ítéleteit. Az ügy egyik fő vádlottja, B. István egyéves börtönbüntetést kapott, és kizárólag honlapunknak nyilatkozik arról: miként élte át az elmúlt tizennégy évet, az előzetes letartóztatást, és miként várja a rács mögötti életet.

2023. november 29. 05:52
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Mennyire érte váratlanul, hogy tizennégy évvel a fogadási csalás kirobbanása után mégis rács mögé kell vonulnia? 

Annyira nem ért váratlanul, hiszen kis híján másfél évtizede tart az ügy illetve a tárgyalások. Volt egy elsőfokú, majd egy másodfokú ítélet, utána került át a Kúriára az ügy, ahonnan megkaptuk a szintén másodfokú ítéletet. 

Tulajdonképpen mivel vádolták önt?

Az ügy egyik koronatanúja, L. Kolos játékvezető 

azt állította, hogy két edzőmérkőzés végeredménye manipulálása során is telefonon kellett a meccsek alatt kapcsolatban állnia velem. Ez már csak azért is érdekes, mert ugyanebben a vallomásában azt is elismerte: nem is volt nála telefon, soha nem beszéltünk, nem is ismerjük, de még csak nem is találkoztunk soha egymással.

Képünk illusztráció 
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ha mindez így történt, miért állított mégis ilyet?

Fogalmam sincs. Illetve pontosan tudom: mindenképpen szerette volna elkerülni a börtönt, ami sikerült is neki.

Az ügynek volt egy olyan nemzetközi, olasz szála is, amelyben szintén megvádolták.

Mindenek előtt azt is megjegyezném: a fogadási csalás első számú vádlottja, W. R. Perumal bevallotta: velem kapcsolatban nem tud semmilyen manipulációról, és nem is ismer engem. Ami pedig az olaszországi vonalat illeti: az ügy egyetlen vádlottja sem tett ellenem vallomást, sőt még fényképről sem ismertek fel engem. Ennek ellenére elfogadtam a felfüggesztett börtönbüntetést, amelyet Cremonában, mindössze 15 perces tárgyalást követően szabtak ki rám. Mindennek már hat éve. Azért sem fellebbeztem az ítélet ellen, mert abban bíztam, mindez  magyarországi tárgyalásokat is felgyorsítja majd.

A Kúria november 7-i döntése értelmében önnek egy évet kell börtönben töltenie, amelybe beleszámítják a Gyorskocsi utcában, előzeteseben töltött négy hónapot is.

Sőt, minden esély megvan arra, hogy a három hónapos kedvezményt is megkapom, így optimális esetben öt hónapot kell majd rácsok mögött töltenem. 

Mi az egész ügy legfőbb tanulsága ön számára? 

Az összes vádból amit felhoztak, semmit nem tudtak alátámasztani, tanúkkal sem, sőt egyetlen telefonbeszélgetés sem szólt ellenem. Az egész fogadásicsalás-ügy 2009 elején kezdődött, engem 11 hónap után raktak bele ebbe a „csomagba”. Mint már említettem, az ügy koronatanúja, L. Kolos rettegett attól, hogy rács mögé kell mennie, ezért mindent megtett azért, hogy elkerülje a börtönt. Érdekes, hogy utána visszavonta a vallomását, de a tárgyalást vezető bíró úgy döntött, hogy mégis az ő általa elmondottakat fogadja el... Sajnos ez az ügy is bizonyítja, hogy bárkit elítélhetnek bármiért. De tudja, mi fáj még a börtönbüntetésnél jobban?

Azt, hogy ami a családom után a legkedvesebb számomra, elvették tőlem. Ugyanis mellékbüntetésként 10 évre eltiltottak a labdarúgástól való összes tevékenységtől is. 

Igaz, hogy ebből három és fél évet már korábban letöltöttem, de ha ezt a korábbi MLSZ-büntetést beszámítják, hat és fél év iszonyúan hosszú idő. Tízéves korom óta a futballról szól az életem, az utóbbi évtizedben a budapesti Ikarusnál, majd három éve az NB III-as Balatonfürednél értem el sikereket, ahol nem csak a felnőttekkel, hanem gyerekekkel is foglalkoztam. Azok a sorstársaim pedig, akiket a fogadási csalás elején elítéltek, ma már újra a magyar labdarúgásban dolgoznak, és érnek el jelentős sikereket...

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Marjai János

 

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza-2
2023. november 29. 12:31
b.pityu legalább 10 év letöltendőt érdemelne,ahogy sokezer játékos is a 60-as évek óta.Sajnos a legnagyobbra tartott játékosokra is ez vonatkozik.A 60-as évektől ipari mértékben ment a bunda,aztán a mix. Következésképp az edzéskerülés,lötyögés, vedelés,stb is. A 60-as években a legjobb játékosok meccsenkét 10000 forintot (fél évi átlag fizetést) kaptak a bundáért.A 80-as évek közepén a kispestiek fejenként 50000 ft-ot kaptak Hajdúságban egy döntetlenért a hivatalos vizsgálatok szerint.Amúgy meg a dupláját. Két rábaparti játékos 88-ban fejenként 250000 ft-ot kapott egy vereségért,stb,stb,stb.....
DrPepper
2023. november 29. 11:20
Furcsa történet. Nem kerek. Edzőmérkőzésekre eleve nem tudom, hogy lehet-e fogadni. Annyit cserélnek, amennyit akarnak, az eredmény többnyire másodlagos, stb. Az ilyen mérkőzések félúton vannak a labdás edzés és a mérkőzés között. Másrészt a végeredmény manipulálásához általában több játékost szoktak beszervezni, általában 3 a minimum.
vip era
2023. november 29. 10:34
Csaltatok,rábasztatok. Semmi sajnálat.
szintetikus
2023. november 29. 09:54
hogy védik őket a kis buzik xd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!