Hatalmas kockázatot vállaltak Liu testvérek

2023. március 07. 11:26

„Szó sincs arról, hogy több pénzért, vagy Kínáért hozták volna meg döntésüket” – nyilatkozta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hunyady Emese.

2023. március 07. 11:26
null

Ahogy arról beszámoltunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor sem indulhat el a hétvégi, szöuli rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hunyady Emese szerint az országváltással óriási rizikót vállaltak a fivérek, amit kizárólag az edzőjük miatt tettek – olvasható az Origo cikkében

A portálon azt írják: a decemberben kínai állampolgárságot szerző olimpiai bajnok testvérpár fiatalabbik tagja, Liu Shaoang azért nem indulhat Dél-Koreában, mert a tavalyi vb óta még nem telt el a szabályok szerint szükséges egyéves kihagyás, míg Liu Shaolin Sándort adminisztrációs problémák miatt nem nevezte a kínai szövetség.

Az osztrák színekben 1994-ben olimpiai bajnoki címet szerző gyorskorcsolyázó, Hunyady Emese szerint ez a kényszerű vb-kihagyás is azt mutatja, hogy milyen fájdalmas következményekkel jár Liuék országváltása, ami mellett edzőjük, Csang Csing Lina miatt döntöttek.

„Jól ismerem őket, az egész családjukat, szó sincs arról, hogy több pénzért, vagy Kínáért hozták volna meg döntésüket. Egyetlen céljuk volt, edzőjüket akarták követni. Ha ő Kínába igazolt, akkor ők is ott, vele akartak sportolni” – nyilatkozta Hunyady a Ripostnak, majd arról beszét, hogy szerinte a kínai válogatottba való bekerülés is nehéz lesz, ha ott akarnak lenni a 2026-os olimpián.

„De az nem úgy van, hogy őket ott vörös szőnyeggel várják, s azonnal helyük lesz a csapatban. Be kell verekedniük magukat. Nem az a téma, hogy hány olimpiai aranyat nyernek, hanem, hogy ott lehetnek-e a versenyeken. De ők vállalták ezt a döntést, mint mondtam, az edzőjükért” – véli Hunyady Emese.

Korábban is nyilatkozott a Mandinernek Hunyady Emese, aki akkor arra mutatott rá, hogy a Liu fivérek távozása nem biztos, hogy veszteség, lehet, hogy lehetőség. 

 

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
390 ft
2023. március 07. 16:49
Köszönjük Emese de felénk ezt úgy mondják hogy a fiúk meghülyültek.
polárüveg
2023. március 07. 16:29
Kovács Ágnes úszónk csapdába csalása óta lehet tudni, hogy az olimpiai esélyes sportolóink, csapataink ellen titkosszolgálati módszerekkel dolgoznak. A sporttól való eltántorítás, a lehetetlenné tétel, az elcsábítás, meccs előtti orgiás buli szervezése, hasmenések és hirtelen szívleállás egyaránt előfordul a legjob sportolóinknál. Az is felmerül, hogy utcahosszal vezető magyar válogatottak "érthetetlen" negyedórás kábulata utáni vereség ebbe a vonalba tartozik-e? NEM LEHET EGY KIS NEMZET ILYEN EREDMÉNYES OLIMPIÁKON, MERT AZ KÉRDÉSEKET VETHET FEL.
pbetti87
2023. március 07. 16:14
Egyébként nem gondolnám, hogy Kína csakúgy elengedné állampolgárát, hogy "Jól van, fiam, menj csak vissza Magyarországra.". Szerintem egy életre ottragadtak, ha akarnak, ha nem.
kikicsoda
2023. március 07. 15:09
Na most akkor tisztázzuk: A Liu testvérek apja kinai, anyja magyar. Eddig MO-n éltek, edzettek, versenyeztek, és nagyban/tételesen segitettek/hozzájárultak a magyar gyorskorcsolyasport világszinvonalra emelkedéséhez. Elhatározták, hogy Kinába mennek, ahol származásuk szerint - amiről személy szerint semmit sem tehetnek - szintén otthon érzik magukat. És akkor jönnek a magyarkodó nagymagyarok: Hogy merészelnek Kinába menni?! Hát nem szégynlik magukat, hogy nem tagadják le kinai származásukat? Most akkor három kérdés a magyarkodó nagymagyaroknak: Titeket az megelégüléssel és bizalommal töltene, el, ha valaki megtagadná fél identitását, csak hogy nektek kedveskedjen? Tudnátok ti egy ilyen önmagával meghasonlott személlyel barátkozni, benne megbizni? Mikor külföldön élő/született magyarok/félmagyarok büszkén vallják magyarságukat, és MO-n akarnak élni/alkotni, akkor azokat is alázzátok, gyalázzátok? Ha ezekre igennel tudtok válaszolni, akkor inkább nem ragoznám, hogy milyen embernek kell lennetek. Elég volt már ebből a primitiv, gyalázatos, embertipró irigykedésből. Ehelyett inkább örülni kéne, hogy megpróbálnak valami mást, újat . . . és tudják, hogy MO-n mindég hazavárják őket . . . és lehet hogy az új tapasztalatokkal tovább tudják segiteni, fejleszteni a gyorskorcsolya sportot ebben a hazájukban is . . . De ugye ez a magyarkodó nagymagyarok kis agyáig nem jut el. Csak abban reménykedem, hogz a nromális magyarok értékelni tudják ezt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!