Ezt a képet soha nem akarta látni a Liu fivérekről, végleg eldőlt a két klasszis sorsa

2023. március 29. 10:21

Okirat bizonyítja, pont kerülhet a Liu testvérek ügyének végére.

2023. március 29. 10:21
null

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bemutatkozott kínai állampolgárként, egyúttal azt is bizonyította, hogy lemondtak magyar állampolgárságukról – írta a sportal.hu. A magyar színekben történelmi olimpiai bajnoki címeket szerző testvérpár a közel 14 millió lakosú

Tiencsin városának rövidpályás gyorskorcsolya csapatában térhet vissza a versenyzéshez,

és március 31. és április 2. között már a kínai országos bajnokságon a válogatottságért küzdhetnek. Liuékat az elmúlt hétvégén mutatták be új egyesületüknél, egy kép erejéig pedig az országváltást bizonyító okiratokkal is pózoltak.

Ezek szerint tavaly karácsonykor kapták meg a kínai állampolgárságot, míg alig egy hete Novák Katalin köztársasági elnök aláírásával szentesítette a magyarról való lemondásukat. A magyar anyukától származó fivérek első nyilatkozatukban büszkén meséltek kínai gyökereikről. „Édesapánk kínai, Tiencsinből származik. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy kínai állampolgárok leszünk, és versenyen is képviseljük hazánkat, Így hogy oklevél is bizonyítja, még inkább kínainak érezzük magunkat. Azt reméljük, hogy hozzá tudunk járulni a tiencsini gyorskorcsolyázás fejlődéséhez” – mondta a bemutatásakor Liu Shaolin Sándor.

Fotó: VCG/VCG via Getty Images
Fotó: VCG/VCG via Getty Images

A tiencsini klub első embere örömmel mutatta be az ötkarikás győzteseket. „Hivatalosan is feldolgozták az állampolgárságuk és lakhelyük regisztrációját Tiencsinben. Idén március elején azt is megerősítették, hogy lemondtak magyar állampolgárságukról” – nyilatkozta Csang Zsonghuan, a Tiencsin Téli Sportok Központ igazgatója.

A testvérek folyékonyan beszélik a kínai nyelvet, és a beszámolók alapján nagyon könnyedén beilleszkedtek új klubjukba,

ahol több szakosztályt is meglátogattak. A bemutatkozás után néhány nappal azonban már jelentős kihívás vár új hazájukban a fiúkra, a kínai országos bajnokságon ugyanis már a nemzeti csapatba kerülés a tét a magyar színekben olimpiai hősökké vált Liu fivérek számára.

Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jessy
2023. március 30. 15:10
Sajnos a Liu testvérek Kínában, magyarok lesznek, Magarországon meg kínaiak voltak. Ezt a kissebbségi létet mindenhová magukkal fogják vinni. Ettől senki sem fogja őket megszabadítani. Ebbe bele kell nyugodni. Kiváncsi vagyok, hogy a Sándor nevet is megtagadta a nagyobbik Liu testvér, mert itthon a lányok Sándorként szerették. Sajnos nekik még nincs egyéni független akaratuk, őket az edzőjük irányította és nem az anyjuk. Az elfogadott anyjuk az edzőjük volt. Annak a kínai nőnek nagyobb befolyása volt rájuk mint a magyar anyjuknak. Szerintem már megbánták, hogy elmentek, de az igazi csalódás csak még ezután jön majd nekik. Sajnálom, hogy megint beigazolodott, hogy"az ember csak a saját hibáiból tanul". Bár ne lenne igazam de sajnos általaban igazam van, mert ezen én is atestem. Bátorság, és sok sikert nektek.
Varga László és akkor mi a picsa van
2023. március 30. 02:35
Joguk volt lemondani a magyar állampolgárságukról, hát megtették. Ettől függetlenül nekünk meg jogunk volt kérni a kínai korcsolyázó szövetségtől 300-300 millió forint összegű felkészítési díjat, amiről nem tudom, ki milyen jogon mondott le a magyar költségvetés nevében? S ettől még nem kellett volna haragudni egymásra, csak ki kellett volna fizettetni.
blondibarbi
2023. március 29. 18:26
Ugyan mitől lennének annyira nagyon odáig Kínáért, egész életüket Magyarországon töltötték. Ezek az eszkimó állampolgárságért is oda lennének, ha ott többet fizetnek. Halnak meg a pénzért, ennyi.
intersziti
2023. március 29. 16:19
"versenyen is képviseljük hazánkat" Azért, ami nem a papír dolga, az is gyorsan ment Liuéknak. Lehet jóemberkedni, számomra ez a mondat marad meg ebből a két emberből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!