Hordható technológia: testre tapasztott e-bőr küldi az infót egészségi állapotunkról

2021. május 28. 15:03

Kutatók kifejlesztettek egy rendkívül vékony, elektronikus bőrt, ami vízpermetezéssel tapad a mellkas területére és akár egy héten keresztül is viselhető.

2021. május 28. 15:03
null

A technológiát a Tokiói Egyetem professzora, Takao Someya nevéhez fűződik. 

Klinikai vizsgálatokon ugyan még nem esett át, de Someya azt mondta, már több partnerrel kezdett közös munkába a gyártási folyamatok fejlesztésén.

Az eszköz egy rugalmas anyagból (polivinil-alkohol) és egy aranyrétegből áll, mely képes olyan jeleket felvenni, mint a szívverés és az izom mozgásából származó elektromos impulzusok.  A mellkasra rögzítve továbbítja az adatokat egy közeli okostelefonra, laptopra vagy a felhőbe, lehetővé téve az orvos számára a távoli megfigyelést.

Eredetileg idős emberek számára készült

A professzor úgy gondolja: az egészségügyi ellátás hatékonyabb működése érdekében fontos, hogy az idősek egészségi állapotát hosszútávon, teljes precizitással ellenőrizni tudják. Elmondása szerint az eszköz hatékony lehet a krónikus betegségek monitorozására, például cukorbetegség és szívelégtelenség esetében, de akár a betegségek korai felismerésében is segíthet.
A Dain Nippon Printing (DNPCF) céggel együttműködve sor került egy LED-kijelző kifejlesztésére is, melyet a felhasználó kézfején tud viselni és nagy, könnyen értelmezhető grafikák formájában jeleníti meg az e-bőr által továbbított adatokat. Ez fontos lehet az idősek és azon emberek számára, akiknek nehézségeik vannak az okostelefonok használatával.

A sportolóknak is hasznos lehet

A sportolók számára is hatalmas előnyökkel járhat, főleg egy ilyen pandémiás helyzetben. Az e-skint már sportruházatba is beépítették, és egy japán taekwondós, Mana Umehara-val közösen vizsgálták meg az eszköz előnyeit. A technológia nyomon követi a test mozgásait és információkat továbbít egy okoseszközre, amin a szoftver megjeleníthető adatokká alakítja azokat. Ez Umehara számára hatalmas segítségnek bizonyult, hiszen a járvány idején nem tudott edzőjével közösen edzeni, viszont az e-skin segítségével adatokat küldhetett teljesítményéről, hogy pontos utasításokat kaphasson mozgása javítására. 

Somaya szerint az 5G óriási hatással lesz a hordható technológiákra, hiszen a nagysebességű, vezeték nélküli adattovábbítással a felhasználók valós időben férhetnek hozzá egészségügyi információikhoz.

Így az orvosok hamarabb észrevehetnek egy esetleges rendellenességet vagy megelőzhetnek olyan rosszulléteket, melyeket az elektronikus bőr nélkül nem tudnának azonosítani.

A cikket fordította Pál Fanni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!