Nemes Nagy Ágnes költészete tanít és megnyugvást hoz – Gubás Gabi és Lackfi János a Mandinernek

2022. január 03. 17:32

Száz éve, 1922. január 3-án született Budapesten Nemes Nagy Ágnes Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista. Megkérdeztük Gubás Gabi színésznőt és Lackfi János költőt, mit jelent számukra a XX. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja.

2022. január 03. 17:32
null
Zováthi Domokos

Nemes Nagy Ágnestől, valamint nemzedék- és harcostársaitól sokat tanultunk – meséli a Mandinernek Lackfi János.  Fontos kezdeményezés volt a Nyugat eszmeiségét tükröző Újhold című folyóirat, amelybe a hazai irodalom olyan jelesei írtak, mint Lator László, Pilinszky János vagy Lakatos István, fogalmaz Lackfi. A lapot a szocializmus alatt a pálya szélére állították, mondván, túl polgári értékeket képvisel. Nemes Nagy költészetéről elmondja, olyan válogatott jelzőket használt, olyan anyagszerű versszövetet hozott létre, melyek különlegesek és egyediek volt. Lackfi szerint a költőt műfordítóként a szigorúság, a precizitás jellemezte, ezáltal is tudott kiemelkedőt alkotni.

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

„Rengeteget adott a munkássága, és főként nagy hatással volt rám az a fajta szemlélete, hogy

a kezdet kezdetén minden ember költőnek születik, csak aztán felnő.

Ő is azt vallotta, hogy minden gyermek számára mélyről ismerős a szavakkal való bánásmód, ehhez az „öntudatlan költőiséghez” kell  visszatalálni és a szakmai trükkök elsajátítása után csodálatos dolgokat lehet művelni” – zárta gondolatait a költő. 

„Két csoportra lehet osztani a színészeket: akik szeretnek verset szavalni, és akik nem. Én határozottan az elsőbe tartozom” – vallja a Mandinernek Gubás Gabi színésznő. A versolvasás gyermekkora óta megnyugtatta, amikor valami felkavaró dolog történt vele, vagy kételyek gyötörték, sokszor versekben találta meg a választ. Így volt ez Nemes Nagy Ágnes verseivel is. Számos emlék köti hozzá, ahogy mondja, a gyerekversei révén ismerte meg, mint a legtöbben, de a későbbi, komolyabb művei is sokat jelentenek számára. „Az első fizetésemből egy díszkötéses verses gyűjteményt vásároltam, amelyben Nemes Nagy alkotásai is benne voltak, a kis jelzőcetliket a legtöbbször az ő műveihez ragasztottam. De akármikor olvastam a többi kötetét, mindig találtam olyan verset, ami valami újat ad”. Azt is elmondta: az a szép Nemes Nagy Ágnesben, hogy minden egyes korszakában tudott valami olyat mondani, amely közel állt hozzá. Gubás Gabi Polcz Alaine-ről készített egy önálló estet, amelyben szintén megjelenik a ma száz éve született költőnő. Ennek kapcsán megjegyezte: érdekes, hogy mindig felbukkan valahogy az életében, és mindig segítségére van verseivel, amikor szüksége van rá.

Nyitókép: MTI Fotó/ Tóth István Csaba

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2022. január 05. 11:47
Egy kalap medvecukrot ér a költészete és azoknak a "szakembereknek" a tudása, amelyek sztárolják. Kár felhozni az irodalmi süllyesztőből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!