Eljárást indítottak a hitlerező Lars von Trier ellen

2011. október 06. 12:42

A dán filmrendező az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválom viccelődött azzal, hogy „Hitler-szimpatizánsnak” vallotta magát. A fesztiválról kitiltották, von Trier pedig azóta nem nyilatkozik a sajtónak.

2011. október 06. 12:42

Eljárást indítottak Lars von Trier ellen a francia hatóságok a cannes-i filmfesztiválon elhangzott nyilatkozata miatt, amelyben viccelődve Hitler-szimpatizánsnak nevezte magát. A dán filmrendező szerdán rövid nyilatkozatot adott ki hangsúlyozva, hogy többé nem hoz nyilvánosságra közleményt és nem ad interjút: „A súlyos vádak ráébresztettek, nincs meg bennem a képesség, hogy egyértelműen fejezzem ki magam, ezért elhatároztam, hogy a mai naptól tartózkodom minden nyilvános közleménytől és interjútól” - fogalmazott a rendező. A rendőrség a dániai North Zealandban hallgatta ki von Triert a Franciaországban indult eljárás nyomán. A rendező elmondta, a francia hatóságok szerint megszegte a háborús bűnök tagadását tiltó törvényt.

Májusban kitiltották a cannes-i filmfesztiválról, amiért a Melankólia című rendezése után tartott sajtótájékoztatón közölte: német gyökerei miatt kicsit szimpatizál Hitlerrel. A kijelentés utáni általános megdöbbenés után hozzátette, hogy támogatja a zsidókat, de aztán azt is kijelentette: „Izraeltől tényleg a falra lehet mászni”.

A fesztiválon rögtön bocsánatot kért és jelezte, hogy Terrence Malick filmrendezőhöz hasonlóan nem lép többet a nyilvánosság elé. Később a GQ magazinban viszont reményét fejezte ki: mindenki számára világos, hogy csak viccről volt szó. Peter Aalbaek Jensen, aki von Trierrel együtt alapította a Zentropa filmvállalatot szerdán megvédte Triert: „Már öt hónapot töltött magyarázkodással. Szocialistának és humanistának vallja magát, és a kisemberekért szólal fel. Abszurditás lenne, ha dicsőíteni kezdené a nácikat”.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2011. október 10. 08:35
Ja, és hol van a vélemény szent szabadsága? Valaki Hitler szimatizáns, és? És ha ez a rendező Sztálin szimpatizánsnak vallotta volna magát az pc? Vagy a kommunista rendszer 20 millió áldozata az nem ugyanaz, mint a zsidó áldozatok?
narmer
2011. október 10. 08:30
Lars von Trier nem művész, Arno Breker nem művész, Marlon Brando nem művész, Mel Gibson nem művész, Irwin David nem történész, Furtwangler, Knuth Hamsun nem művész, Leni Riefenstahl nem művész.Többek közt azért, mert egy kisebbség megtiltja nekik.Ész megáll.
picur3ka
2011. október 09. 21:01
Ugyan, a naciknak van valami divatjuk Izraelben is, mellesleg ott is nemzeti szocializmus van. Csak a sok propaganda szoveg. A kommunistak meg a nyilasok kozt nagyjabol annyi volt a kulonbseg, hogy kit utaltak, mint mar irtam vagy ketszer.
Fakutya ezredes
2011. október 09. 20:57
Zsido belugy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!