Csák János elárulta, valóban a kultúra központosítására készül-e a kormány

2024. március 22. 05:58

Tényleg dolgozik a kormány a kulturális törvény megújításán, ugyanakkor Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter határozottan cáfolta azokat a híreket, miszerint a kultúra központosítására készülnének. Elárulta: a kormánynak nincs ráhatása a Nemzet Színésze címre, így beleszólása sincs annak odaítélésében.

2024. március 22. 05:58

Nyitókép: Képernyőfotó/ATV

Egységes, átlátható és arányos kulturális törvényen dolgozik a kormány, ugyanakkor nem igaz az a hír, hogy a kultúra teljes központosítására készülne a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Csák János tárcavezető az ATV műsorában világossá tette: 

a kulturális törvényről az Indexen szerdán megjelent információk egy korábbi tervezetből származnak, amely már nem aktuális. Nagyon sajnálom, hogy a sajtó meg a kulturális szféra olyanon izgul, ami egy régebbi terv.

– fogalmazott Csák János. A miniszter ugyanakkor azt is világossá tette, hogy szükség van egy új törvényre, mivel a jelenlegi egy szétesett kulturális szabályozási rendszer. Vannak nagyon részletekbe menő szabályozások bizonyos területeken, és vannak olyan területeken, ahol semmi sincs. Kiemelte: „az a szándékom, hogy legyen egy egységes, átlátható és arányos kulturális törvény.”

Az Index szerdán írt arról egy birtokába jutott tervezet alapján, hogy totális központosítás és egységesítés jöhet a kulturális életben: a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség alá kerülhetnek. 

Csák János világossá tette, ezek az állítások hamisak.

A miniszter kifejtette, az irányítási, a felügyeleti és a pénzügyiterületek teljes egészében úgy, ahogy most, a minisztériumhoz tartoznak a jövőben is. Vannak azonban módszertani, innovációs, továbbképzési kérdések, amelyekről helytelen, hogy a minisztérium mondja meg, milyen követelmények vannak. 

Amin el kell gondolkozni, hogyan tudjuk garantálni, hogy a szakmai, innovációs, továbbképzési, módszertani iránymutatás is meglegyen az állam, mint finanszírozó mellett 

– emelte ki Csák János, aki azt is elmondta, a kultúra minden területének képviselőivel tárgyal formálisan, vagy informálisan arról, milyen szabályozási keretet tartanak egy-egy területen elfogadhatónak. A közelmúltban hét színház igazgatójával egyeztetett.

Csák János a műsorvezető kérdésére azt is világossá tette, a kormánynak nincs beleszólása a Nemzet Színésze cím adományozásába, mivel nem állami címről van szó. Így arra sem tudott válaszolni, miért nem hívták még össze a cím átadásáért felelős testületet. 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­­­s­ ­­l­­­á­­n­­y­o­­­k­­ ­v­á­­r­­n­a­­k­­­ ­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­­𝗡
2024. március 22. 15:06 Szerkesztve
Az eddigi kaotikus, sok informális elemet tartalmazó intézkedések (Ókovács elszólása, Zeneakadémia rektori pályázatai a mögöttes pletykákkal, L.Simon indokolatlan menesztése, Demeter Szilárd sticches szerepvállalása, a mentegetett, visszaszívott kulturális szabályozás leplezetlen központosítása semmi jót nem igér. Ez a stílus lehet hogy a vállalkozói, üzleti szférában így szokásos de ez egy másik kávéház. Úgy látszik, hogy a tehetséges, de nem erre az imtellektuális területre szocializált vezető ezt eddig nem vette észre. Figyelve a karakterét, lehet, hogy nem is fogja. Politikai szempontból ez lehet, hogy nem szerencsés.
gilou-au-clavier
2024. március 22. 10:33
Tudjuk, fidernyákék soha nem készülnek semmire, a, ők nem ilyenek, ezt egy hülye is tudja :D
oberennsinnen49
2024. március 22. 07:48
A törvény önmagában csak egy váz. Ami a lényeg, ezt a vázat mi mozgatja, mi lehel bele lelket. Lesz-e egy mai Aczél György, egy olyan ember, aki képes kiegyensúlyozottan őrködni a magyar kultúra ember arcú-humanista arca fölött. És ez a támogat, tűr, tilt hármasa, bár ez utóbbi a kapitalizmus keretei között értelmetlennek tűnik. A Fidesz-kormány mulasztása - mivel az ország gazdasági helyzete, borotvaélen táncolása leköti szinte az összes energiát - hogy a materiális javak középpontba helyezése kiszorítja az immateriális javakra figyelést. Ami nagy hiba. Adókedvezményes élő zenés helyek a mesében sincsenek. A fiatal családos házasoknak - amennyiben rendelkeznek legalább 3 éves munkaviszonnyal - olcsó állami bérlakások, átmeneti használatba segítése fel sem merül. (El is megy a fiatal nyugatra, ott szüli a magyart.) A közüzemű járművek biztonsági szolgálata sem jut eszébe a kormánynak. Pedig ezek részei a kultúrának, és sok mással a társadalmi közérzet első számú meghatározói LENNÉNEK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!