Opera a Gulágon

2010. július 06. 10:30

Beethoven Fidelióját egy egykori szovjet munkatáborban, a ma Gulág-múzeumként működő Perm 36-ban adták elő. A darabot, mely a szabadság zsarnokság feletti győzelméről szól nemzetközi alkotógárda hozta létre.

2010. július 06. 10:30

Michael Hunt rendezésében az uráli Permhez közel fekvő Kucsinó egykori munkatáborában a hétvégén környéken élő emberek százai amatőr színészként vettek részt a az opera előadásában őröket és foglyokat alakítva. Beethoven Fidelióját július 11-ig hét alkalommal játsszák; egy-egy előadásra 250 néző fér be - éppen annyi, ahány rab régen osztozott egy barakk területén.

A brit rendező minden eddiginél nagyobb kihívásnak tekintette, hogy a Perm 36-ban vigye színre a Fideliót, amelynek hőse, Florestan politikai fogoly. Tavaly indította el a permi Állami Csajkovszkij Operaház művészeti igazgatója a Gulág-projektet az örmény születésű Grigorij Iszakjan. Elsőként az Ivan Gyenyiszovics egy napja című Szolzsenyicin-regényből készült darabot, Alekszandr Csajkovszkij zeneszerző operáját mutatták be a Perm 36-ban.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!