Toscanini nem játszotta a fasiszta himnuszt

2010. április 21. 14:54

A Mussolini által „világ legnagyobb karmesterének” tartott Toscanini többször is megtagadta a párt kérését, nem játszatta el koncertjein a fasiszta Olaszország kvázi-hivatalos himnuszát.

2010. április 21. 14:54

A fasiszták olyannyira komolyan vették himnuszuk, a Giovinezza tiszteletét, hogy néha magas rangú külföldieket is rendre utasítottak, amennyiben felcsendülésekor elmaradt a kalapemelés. Arturo Toscanini karmester - aki 1919-ben még fasiszta jelöltként indult a választásokon - 1922 után számtalanszor mondott nemet a Giovinezza eljátszására felszólító pártparancsnak. Mussolini nagy becsben tartotta ugyan a karmestert, de ezzel kegyvesztetté vált a szemében. Az európai sajtó ugyanakkor épp emiatt a bátor kiállás miatt emelte magasba Toscaninit.

Egyébként a Giovinezza eredetileg egy torinói egyetem indulója volt, Giuseppe Blanc szerezte, majd az első világháborúban katonadalként használták. Politikai színezetet elsőként Gabriele d’Annunzio adott a népszerű dalnak, ami a fiumei tömegmegmozdulások jelképe lett. A fasiszták a Marcia su Roma idején énekelték egyik verzióját, majd 1924-ben vált párthimnusszá.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!