Lassan már mindennaposak a medvetámadások Szlovákiában

2024. április 01. 19:04

A helyzet egyre súlyosabb és már politikai szinten kezelik a problémát.

2024. április 01. 19:04

Két újabb medvetámadás történt az észak-szlovákiai liptószentmiklósi járásban a hét végén azután, hogy múlt kedden azonosítottak, majd kilőttek egy barnamedvét, amely előzőleg öt embert megsebesített ugyanezen járás egyik lakott területén – jelentette hétfőn a TASR szlovák állami hírügynökség. A Pravda.sk hírportál beszámolója szerint 

barnamedve rontott rá kirándulókra a Tátra lábánál vasárnap késő délután, miután előző nap egy gombászt ért támadás a környéken.

A vasárnapi támadásban megsebesült a lábán egy kutyával túrázó középkorú házaspár férfi tagja, aki aztán feleségével együtt egy közeli kunyhóba tudott menekülni a medve elől, és hívta a rendőrséget. A rendőrök a mentőket és az ilyen esetekre szakosodott környezetvédelmi akciócsoportot (SOP) is riasztották. A férfit könnyebb sérüléssel kórházba szállították, ahonnan ellátását követően hazaengedték.

A szombaton megtámadott gombász nem sérült meg. 

A férfi elmondása szerint a Felsőosztorány község feletti, sűrű aljnövényzetű erdőt járva találkozott egy barnamedvével, amely rárontott, a férfi azonban pisztolyával rálőtt és megsebesítette. Az esethez riasztott medveelhárítók vadászok segítségével átkutatták a területet, és rátaláltak a medvére, amely aztán az egyik vadászt is megtámadta. 

Miután rálőttek, a vadállat elmenekült a sűrű erdőbe, ahol nyoma veszett.

Ugyancsak a liptói járásban történt múlt kedden, hogy kilőtték azt a barnamedvét, amely lakott területre tévedve március 17-én Liptószentmiklóson megsebesített öt embert.

Ezt is ajánljuk a témában

A 10 és 72 év közötti áldozatok harapásokat és karmolásokat szenvedtek, egyikük csaknem elvesztette az egyik szemét. A SOP közleménye szerint a szlovákiai medvék károkozásával vagy a velük történt incidensekkel kapcsolatos bejelentések egy olyan, régóta fennálló probléma következményei, 

amelyet mind a mai napig nem sikerült megoldani. 

Ezért a SOP jelenleg is intenzív tárgyalásokat folytat egyes térségekben a vadászterületek használóival egy olyan közösen kidolgozandó eljárásról, amely megbízhatóan azonosítja a problematikus medvéket, és a vadászokkal együttműködve biztosítja esetleges kilövésüket.

Az emberek és a medvék együttélése ugyanakkor politikai kérdéssé is vált Szlovákiában. A jelenlegi szlovák kormány jelentős mértékben enyhíteni akarja a medvék kilövésének most szigorú feltételeit. Robert Fico miniszterelnök kabinetje a múlt héten hagyta jóvá azt az alkotmányos törvénytervezetet, amely általában lehetővé teszi a településre tévedő medvék kilövését, a törvény elfogadásához azonban ellenzéki szavazatokra is szükség lesz. A legnagyobb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia szerint azonban a törvény nincs összhangban az uniós joggal, mert az csak a bizonyítottan problematikus állatok kilövését teszi lehetővé.

(MTI)


 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:52
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­­ö­­g­ö­­­s­­­ ­l­­á­­n­­y­o­k­­ ­­­v­­á­­r­­­n­a­­k­­­ ­r­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Reszelő Aladár
2024. április 02. 11:03
Ideje lenne elfogani a lipsi tényállást, hogy az ember nem való a természetbe. Ehelyett a városokba kell akár kerületek lebontásával visszahozni a természetet. Tulajdonképpen az ember nem kell e Földre, mert csak tönkreteszi azt.
békalepcse2.0
2024. április 02. 07:20
Az erdőt kell újra alkotni, ahol bőséges táplálékot talál a vad. Jelenleg az erdő egy kultúrsivatag egyenfákkal. A mezőgazdasági területek szintúgy! Hiányzik az a flóra ami sokrétű táplálékot tudna biztosítani. Aztán hiányoznak a vizes területek, amik még az erdőnél is több táplálékot biztosítanának. Jut eszembe, olyan vadászati terveket ötlöttek ki elvetemült elmebetegek, vadászathoz még csak véletlen sem konyítók, hogy szinte ki kell írtani a vadállományt ha teljesíteni akarnák a vadászatra jogosultak. Még csak véletlen sem a föld eltartóképességét célozták meg a vadgazdálkodási tervvel hanem a meglévőt kell kiírtani... Ennyire hülyékre vagyunk rábízva sajnos. A vízmegtartásra vonatkozó terv az megint lemaradt, pedig víz nélkül igen hamar sivataggá válik hazánk. Helyette árvízvédelemmel törődnek. Ami sokkal veszélyesebb, szántó önti el a tájat, ami már öngyilkossági kísérletnek is durva.
Forgalmazó
2024. április 02. 06:33 Szerkesztve
Amikor már 500embert megettek akkor ráérünk kitalalni valamit hogyan ovjuk meg ezen kedves vadállatok életét a csúnya vadászoktól hiszen egy medve élete sokkal többet ér egy gonosz embernél aki csak rontja a levegőt igaz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!