Az amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte egy bérgyilkos nitrogéngázzal történő kivégzését

2024. január 25. 17:49

Az ENSZ szerint ez rendkívüli szenvedést okozhat az elítéltnek, így embertelen bánásmódnak és kínzásnak minősülhet.

2024. január 25. 17:49

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága szerdán engedélyezte a nitrogéngázzal történő kivégzését egy 58 éves férfinak, akit gyilkosság miatt ítélték halálra Alabama államban.

Az 1988-ban bérgyilkosságért elítélt Kenneth Smith utolsó fellebbezését is elveszítette, így helyi idő szerint csütörtökön este kivégezhetik Alabama államban az eljárással, amelyben egy maszkon át adagolt nitrogénnel végzetes oxigénhiányt idéznek elő a szervezetben. A férfit tavaly novemberben már megpróbálták méreginjekcióval kivégezni, de akkor nem sikerült a vénájába helyezni a méreg szervezetbe juttatására szolgáló vezetéket.

Embertelen bánásmódnak és kínzásnak minősülhet a nitrogéngáz használata

Az Egyesült Államokban a legtöbb kivégzést méreginjekcióval hajtják végre, de egyes államoknak problémát jelent a kivégzésekhez használt barbiturátok beszerzése egy európai uniós szabályozás miatt, amely tiltja a kivégzéshez használható szerek eladását börtönök számára.

Smith ügyvédei szerint a nitrogéngázzal történő kivégzés sértheti az amerikai alkotmány kegyetlen büntetéseket tiltó passzusát, 

de a jogi képviselők már azt is alkotmánysértőnek tartják, hogy másodszorra is megpróbálják kivégezni védencüket az első sikertelen kísérlet után.

Az eljárás az ENSZ szakértői szerint aggodalomra ad okot, mert 

rendkívüli szenvedést okozhat az elítéltnek, így embertelen bánásmódnak és kínzásnak minősülhet, ezért arra kérték az amerikai igazságszolgáltatást, hogy ne hajtsák végre az ítéletet.

A fellebbezéseket az alabamai fellebbviteli bíróság azzal utasította el, hogy Smith nem tudta bizonyítani hogy az új eljárás alkalmazása „kegyetlen és szokatlan” büntetésnek minősül, végül pedig a Legfelsőbb Bíróság sem adott helyt a panasznak, és engedélyezte a kivégzést.

Smith-re egy bérgyilkosság miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést. A férfi egy társával még 1988-ban 1000 dollárért egy lelkész feleségét, Elizabeth Sennettet gyilkolta meg. A gyilkosságra a férj adott megbízást annak érdekében, hogy hozzájusson felesége életbiztosításához.

(MTI)

Nyitókép: Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2024. február 02. 23:03
Azért kíváncsi lennék azoknak a lelkivilágára, akik újabb és újabb kivégzési módokon törik a fejüket. Na jó, nem. Nem vagyok kíváncsi.
Roadkill
2024. január 26. 13:27 Szerkesztve
aki 1000$-ért képes ilyet tenni, az megérdemli a kínhalált, ez majdnem akkora ostobaság mint a dk-ra szavazni
röviden
2024. január 26. 09:46
Nem igazán értem a problémát. Ez az eljárás mégse kerékbetörés, vagy négy pár fáradt ló.
2024. január 26. 08:02 Szerkesztve
"Az ENSZ szerint ez rendkívüli szenvedést okozhat az elítéltnek" Az ensz-nél is társadalomtudósok művelik a biológiát. a régi fasiszta, nem társadalomtudományi, hanem természettudományi jellegű biológiatudomány szerint ilyenkor az ember szép csendben elalszik, de hát az meghaladott dolog már, mert nem bűnözőpárti. Nyilván rengeteg szenvedést okoz, ezért használatos módszer az eutanáziánál is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!