Transznemű római császárra „bukkant” egy angol múzeum

2023. november 26. 08:38

A intézmény szóvivője szerint csak egy „udvarias gesztus”, hogy Marcus Aurelius Antoninus-ra a jövőben „she” és „her” női névmással fognak hivatkozni.

2023. november 26. 08:38

Az Észak-Hertfordshire-i Múzeum ezentúl Marcus Aurelius Antoninus Augustus, általánosan elterjedt utókori ragadványnevén Heliogabalus római császárra a „she” és „her” női névmással fog hivatkozni – írta meg a BBC. A klasszikus szövegek szerint a császár egyszer azt mondta: 

ne hívjatok uramnak, mert én egy hölgy vagyok”.

A múzeum szóvivője úgy fogalmazott: „Csak udvarias és tiszteletteljes dolog, hogy érzékenyek vagyunk a múltban élt emberek névmásának azonosítására”. A múzeum közölte azt is, hogy már konzultált a Stonewall LMBTQ+ jótékonysági szervezettel arról, hogy 

a kiállítások és a beszélgetések a lehető legaktuálisabbak és befogadóbbak legyenek”.

Marcus Aurelius Antoninus Augustus, általánosan elterjedt utókori ragadványnevén Heliogabalus mindössze négy évig uralkodott a Római Birodalomban, Kr. u. 218-tól Kr. u. 222-ben 18 évesen bekövetkezett haláláig. A cikk szerint rövid uralkodása alatt egyre ellentmondásosabb figurává vált, és szexuális kicsapongásairól vált híressé.

Nyitókép: Wikipédia

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. november 27. 08:03
"Box Hill 2023. november 26. 11:58 Én is mondtam ilyet 18 évesen, mégis bevittek katonának. Most meg megyek a British Museum-ba." Erre gondolsz? "ne hívjatok uramnak, mert én egy hölgy vagyok” Persze hogy bevittek, kis köcsög… ;)
iimre
2023. november 27. 07:58
"anonymtalan2 2023. november 26. 11:22 Hülyék! Zártosztályra velük a komplett LMBTQ+ »közösséggel« együtt." https://flagmagazin.hu/mondom-a-magamet/ex-kgb-s-hogyan-romboljak-a-tarsadalmat-a-balliberalisok
lendvaiildiko
2023. november 26. 22:49
Részlet a Wikipédiáról: E császár Róma vallási középpontjába a Napkirályt állította, és rangban Jupiter fölé helyezte. A Vesta-szűz Severával kötött házasságával a két vallás szövetségét akarta kifejezni, és ugyanezért Minerva római istennőt El-Gabal istenhez „adta feleségül”. Az emaszai napisten fallikus (meteoritból származó) szimbóluma számára hatalmas templomot emeltetett a római Palatiumon, melynek maradványai ma is megtalálhatók. A napkultusz erőltetése nyomán vált általánosan használttá korábban felvett neve, az Heliogabalus, mert keleti szokás szerint a papot azonosította az istenséggel. Pappá szentelésének megerősítéséül saját magát metélte körül, és arra kényszerítette barátait is, hogy vessék alá magukat a szertartásnak. Sok új szertartási elemet vezetett be a napisten imádatára, nagyrészt a szíriai szokásokat átvéve (és szíriai személyzetet alkalmazva a szertartásoknál), de azoknál nagyobb pompát alakított ki és alkalmazott.
lendvaiildiko
2023. november 26. 22:46
A NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS OLDALRÓL: A császár, aki gyűlölte a nagyfarkú férfiakat https://napitortenelmiforras.blog.hu/2016/05/06/a_csaszar_aki_gyujtotte_a_nagy_farku_ferfiakat Heliogabalus emberáldozatokat is mutatott be, e célra egész itáliából nemes születésű szép fiúgyermekeket szedetett össze, akiknek még éltek a szüleik, gondolom azért, hogy mindkét szülőt együtt még erősebben marcangolja a fájdalom. Mindenféle mágusokat tartott maga körül, mindennap áldozatokat végeztetett velük, buzdította őket, hálát mondott az isteneknek, amiért jóakarattal vannak irántuk; közben vizsgálgatta a megölt gyermekek belső részeit, és a maga bennszülött rítusai szerint kínozta áldozatait. (Historia Augusta. Gondolat Kiadó, Budapest, 1968. 137-138. o. Terényi István fordítása).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!