Mit adtak nekünk a rómaiak?

2024. január 17. 22:12

2024. január 17. 22:12
Rome,,Italy,At,The,Historic,Roman,Forum,Ruins,At,Dusk.
Hegedűs Zoltán

A múlt év végén a TikTok közzétett egy listát azokról a trendekről, amelyek 2023-ban dominálták a felületeit. Ebből a listából kiderült, hogy az egyik legjobban futó mém a „Milyen gyakran gondolsz a Római Birodalomra?” trend volt.

Egy svéd influenszer indította el. A kis videók nagyon egyszerűek. A nők felteszik a férjüknek, barátjuknak a kérdést: „Drágám! Te milyen gyakran gondolsz a Római Birodalomra?” A pasik meg válaszolnak, amiből kiderült, hogy a férfiak igen gyakran gondolnak az ókori impériumra. A trend sikerét mutatja, hogy különféle változatai 2,4 milliárd megtekintést értek el tavaly.

Sorjáztak is a magyarázatok, hogy a nők viszonylag ritkán, a férfiak pedig gyakran gondolnak a Római Birodalomra. A kérdés olyannyira fontos lett, hogy a nyugati egyetemi világ is elkezdett vele foglalkozni. Persze a saját szájíze szerint. A gendertudományok élharcosai jó alkalmat láttak a témában, hogy elméleteiket igazolják: szembeállítsák a nőt és a férfit, mélyítsék a két nem közötti árkot. Az egyik kaliforniai egyetem professzora szerint például a Római Birodalom az egyik legpatriarchálisabb és leghierarchikusabb társadalom, ami valaha létezett, a fehér cisznemű maszkulinitás csúcsa. Ezért úgy véli, a legtöbb férfi, aki azt mondja, állandóan a rómaiakon gondolkodik, valószínűleg fehér és cisznemű. De mások – többek között a Facebook-tulaj húga, Donna Zuckerberg – is hasonló következtetéseket vontak le: Róma militarista, agresszív és nőgyűlölő. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. január 18. 09:31
Róma különböző korszakaira más-más, eltérő emberi viselkedés volt a mérvadó. Városállamként még az egyenes jellemű, önfeláldozó polgárairól volt híres, akik ismerték a mértéktartást. Birodalomként egy szörnyeteggé vált: az idegen népeket rabszolgasorba vetette, a saját szabadjait pedig elszegényítve vagy a hadseregbe kényszerítette, vagy adósrabszolgaságba. A hatalmi mámor, a kéjsóvárság, a pénz lett a mindenek felett. Népeket egymásra uszított, hogy ne tudjanak a nyakára nőni. Zsoldosokkal tudta csak megvédeni magát. Az igazságszolgáltatás pénzzel megvásárolható volt. A társadalmi elégedetlenséget cirkuszi vérengzésekkel csitította. A közpénzeket lenyúlták, a visszaélések rendszerszintűek lettek. A kereskedők és a pénzkölcsönzők uralták a birodalom életét. Ismerős ez a napjainkból valahonnan?
dryanwolf
2024. január 18. 04:02
"Mit adtak nekünk a rómaiak?" Akkugyárat, inflációt... Majorságba kisvasutat.
Kozmosz
2024. január 18. 02:18
Egy gyújtogató Nérót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!