Így dübörög újra a migrációs válság

2023. október 04. 06:05

Ha valóban meg akarná állítani Európa az illegális migrációt, akkor brutális fellépésére lenne szükség. Erről is szó esett a Migrációkutató Intézet és a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet konferenciáján.

2023. október 04. 06:05
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

A Migrációkutató Intézet és a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet konferenciát tartott a migráció kihívásairól az MCC központjában. A migrációs válság jelenlegi kihívásairól szóló beszélgetésen szóba került az Európai Unió tettre készségének a hiánya, a magyar határt is érő nyomás, valamint a terrorveszély növekedése is. 

Mi a megoldás a migrációs válságra? 

Witold Repetowicz, a War Studies University tanára, Közel-Kelet és geopolitika szakértő beszédében elmondta: egyesek úgy tesznek, a migráció problémája 2015 után meg lett oldva, de ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak. 

A geopolitikai szakértő kijelentette: 2015 óta jelentős fejlődésen mentek át a nyugati kormányok a kérdésben, de a különböző NGO-k ellensúlyozzák ezt. Példaként említette a német szervezeteket, amelyek hajókat küldenek a Földközi-tengerre, hogy aztán olasz területre vigyék a Tunéziából érkező migránsokat. 

Repetowicz hangsúlyozta: a migráció elsősorban a hatalmas népességrobbanás okozza. Példaként elmondta: 

csak az elmúlt nyolc évben 230 millió emberrel nőtt Fekete-Afrika lakossága. 

Ez az EU lakosságának több, mint a fele. Mint elmondta: az afrikai autoriter vezetők sok esetben meg akarnak szabadulni fiatal lakosságuktól, és fegyverként használják őket Európa ellen. „Európa sajnos nincs felkészülve arra, hogy egyáltalán tudomásul vegye, bizonyos országok fegyverként használhatják a lakosságukat” – mondta a lengyel szakértő. 

Repetowicz három lehetséges megoldást sorolt fel az illegális migrációra: az első, hogy váltságdíjat kell fizetni az afrikai országoknak, hogy állítsák meg a lakosságukat. Ez azonban a szakértő szerint rövidlátó megoldás, és hosszútávon nem oldja meg a problémát. A második lehetőség: Európa keményen fellép, valóban megállítja a migrációt és megvédi a határokat. 

„Ez azt jelentené, hogy brutálisan kell fellépnünk, mert nincs más megoldás. 

Sajnos ezt nem lehet megvalósítani a közeljövőben, mert Európa pszichológiailag nem áll készen erre” – mondta Repetowitcz. 

A szakértő szerint a harmadik megoldás az, ha Európa egyszerűen megadja magát. 

Migránsokat segítenek partra Angliában a Royal National Lifeboat Institution emberei. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)

Nagy tömeg, kicsi védekezés 

Marsai Viktor a Migrációkutató Intézet igazgatója egy általános körképet adott a jelenlegi migrációs kihívásokról. Mint elmondta: a járvány ideje alatt lecsökkentek a számok, de egyre jobban nő a migrációs nyomás. 

Európa rákényszerül, hogy egyeztessen az észak-afrikai nemzetekkel, mert hatalmas tömegek várakoznak ezekben az országokban.

Különösen nehezíti a helyzetet, hogy a Wagner-csoport egyre aktívabb szerepet játszik az Afrika irányából jövő illegális bevándorlásban, mert így kívánják destabilizálni Európát. Mint elmondta: csak Egyiptomban közel 10 millió migráns van. 

A magyarországi migrációs helyzettel kapcsolatban Marsai arról beszélt: az előző évhez képest csökkent a nyomás a déli határon, de még mindig nagy terhet jelent a határok védelme Magyarország számára.  „A legnagyobb problémát az emberi kapacitás jelenti, hogy ki őrizze a határokat. Erre úgy tűnik, megoldást jelenthet a határvadászok toborzása, amit tavaly kezdtek meg” – jelentett ki Marsai Viktor. 

Egy tranzit ország 

Dr. Mikolicz Gyula r. alezredes, Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Menedékjogi Osztályának főosztályvezető-helyettese beavatta a hallgatóságot a magyarországi menekülthelyzetbe. Mint elmondta, kétfajta menekültstátusz létezik: egyrészt a klasszikus, másrészt a tavaly ideiglenesen létrehozott védelem, amely csak az ukránokra vonatkozik. 

Idén Magyarországon a hagyományos menekültkérelmek száma még a százat sem éri el. 

Mikolicz elmondta: Magyarország tranzitország, vagyis továbbra is csak áthaladnak rajtunk a migránsok, az igazi céljuk Nyugat-Európa. 

Eddig több mint 1,2 millió ukrán érkezett Magyarországra, de tavaly összesen csak 33 273-an kértek ideiglenes menekültstátuszt. Mint elmondta: az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem működik a visszaküldés rendszere, a legtöbb ország ugyanis nem fogadja vissza a migránsokat; hacsak nem önként mennek vissza, ez pedig ritkán fordul elő. 

A szerb-magyar határ magyar oldala (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

A radikálisok kiszűrése

Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet kutatója és a beszélgetés moderátora megkérdezte a vendégeket, hogy vajon sikerült-e az elmúlt években javítani a radikális elemek kiszűrésén. A válasza mindhárom vendégnek nemleges volt. Witold Repetowicz elmondta: 

a Wagner jelenléte Afrikában megnövelte annak az esélyét, hogy fegyverként legyenek használva a migránsok.

Ez nem új jelenség: a kubai kommunista rezsim a hatvanas években azzal próbálta destabilizálni az Egyesült Államokat, hogy köztörvényes bűnözőket küldött az országba. 

Marsai Viktor megjegyezte: több százezer embert nagyon nehéz átszűrni, ha túl nagy a nyomás, akkor szinte lehetetlen a biztonsági ellenőrzés. Hozzátette: nem szabad elfelejteni a terroron túl a fegyverek és az illegális drogok beáramlását sem, amelyek szintén az illegális migrációval párosulnak. Példaként a Nyugat-Balkánt hozta fel, ahol egyre több fegyver mozog, és fennáll a veszély, hogy automata fegyverek kerülhetnek a nyugati piacra. 

„Ez egy nagyon veszélyes probléma. A terrortámadások száma Európában nem azért csökkent, mert a dzsihadisták nem akarnak támadni. Hanem sokkal inkább azért, mert 

nagyon nehéz például automata puskát szerezni Nyugat-Európában. Ez azonban drámai módon megváltozhat a következő években” 

– jelentette ki a Migrációkutató Intézet igazgatója. 

A beszélgetés végén az Unió menekültügyi paktumával kapcsolatban Marsai Viktor elmondta: egyértelmű, hogy egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani a migrációt. Azonban Európában egyelőre nem dolgoztak ki hosszútávú megoldásokat. Továbbra is sok minden elbukik az ideológia miatt, például ma már minden ország érvelhet a határok védelme mellett, de az EU továbbra sem ad pénzt a kerítések építésére. 

 

Nyitókép: menekülthajó /Zakaria ABDELKAFI / AFP

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2023. október 04. 09:24
Így érkeznek Lampedusára az ártatlan menekültek: köveket dobálva, bozótvágókat lóbálva A Visegrád 24 által közzétett felvételen látható a szegény ártatlan, üldözött menekültek érkezése: repülnek a kövek, villannak a macséták... Fevétel itt: https://twitter.com/visegrad24/status/1708810586442625170?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1708810586442625170%7Ctwgr%5Ede98d4fbff775c54778e60ef1e541a1bc9d4de7a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fkuruc.info%2Fr%2F59%2F265135%2F
Skywalker_bp
2023. október 04. 07:57
És az általam leírtak a pozitív kimenet. Simán lehet, hogy az USA belsô problémái miatt hagyja a fenébe az EU “védelmét”. Arra az esetre pedig megyünk szépen vissza a keleti érdekszférába, amire Putyin be is jelentette az igényét a háború megindítása elôtt Svájcban. Ez is simán benne van a pakliban. Hogy nem nyugati, hanem keleti periféria leszünk. Vagy vmi fura “el nem kötelezett” balkáni ütközôzóna. Szar ügy az is.
Skywalker_bp
2023. október 04. 07:50
És még egy dolog: természetesen ez a “demokráciára” is hatással lesz. Ha túlságosan elharapódzik a bûnözés és a világ bonyolultabbá válásával folytatódik, - ami a fejlôdéssel törvényszerû, akkor kevés ember is nagy kárt tud majd okozni. Ez pedig felül fogja írni a demokratikus igényeket. Az embereknek a biztonságuk fontosabb lesz, mint a demokrácia. Követelni fogják a biztonságot. Nem a kommunista rendôrállam fog visszajönni, de az ellenôrzött társadalmak kora elôtt állunk.
Skywalker_bp
2023. október 04. 07:42
Európa hasonló lesz az USA-hoz. Sokkal magasabb bûnözési rátával és tele szegregátummal. Lesznek szélsôséges pártok és lesz EUs Ku-Klux-Klán is. Attól még élni fogunk. Csak sokkal kényelmetlenebb lesz, mint ma. Ez van feleim. Rajtunk múlott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!