Putyin fasiszta! – szögezi le a Yale Egyetem történésze

2023. július 29. 20:04

Timothy Snyder szerint a Nyugat végzetesen félreérti Oroszországot, és már a kezdetekkor elkerülték a figyelmét Vlagyimir Putyin radikális nézetei, amelyek az uralkodása alapjait adják.

2023. július 29. 20:04

A Financial Times hosszú portréban mutatja be a közép- és kelet-európai újkori történelem egyik legszakavatottabb, tíz nyelven beszélő szakértőjét. A beszélgetés elején rögtön szóba kerül az ukrán írónő, Victoria Amelina, aki Snyder jó barátja volt, és aki a kramatorszki orosz rakétatámadásban vesztette életét júniusban. Snyder szerint ez a tragikus eset – a csapás az éttermekkel teli belvárost érte – is azt bizonyítja, hogy a háború orosz részről egyértelműen népirtás. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Yale professzora úgy véli, nagy szerencse, hogy a demokratikus országok az 1938-as müncheni konferencia példáját ma is szem előtt tartva ezúttal nem próbálkoztak békét kötni az agresszorral. Ettől viszont még fenntartja azt a véleményét, 

hogy a mostani Oroszország és a náci Németország nagyon is egyívásúak. 

Csak éppen senki nem meri félelmében kimondani, hogy civilizációk harcát hirdető, saját küldetéstudatát bizonygató Putyin fasiszta. Synder szerint Putyinnak nincs belpolitikája, az elit minden pénzt és hatalmat magánál tart, kicsi a társadalmi mobilitás, ezért alig van némi remény a változásra. Ezért a folyamatos külpolitikában való kompenzálás, miközben a világ három évtizede azzal szembesül, hogy alig van ráhatása arra, amit Moszkva művel.

A Jevgenyij Prigozsin-féle felkelést ugyanakkor biztatónak tartja, mert e szerint „akadnak olyan oroszok, akik értik az ukrán helyzetet, és túl tudnak lépni ezen lépni, amikor sokkal nagyobb dolog forog kockán: az utódlás kérdése, és így az ország érdekei".
 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin (MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov)

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 30. 17:26
Fasiszta görény ..... Oroszok sosem voltak nácik....azok a német árják.
bokrosbirka
2023. július 30. 17:01
Timothy Snyder vörös náci, ajkáról csöpögő libazsírral!
Hangillat
2023. július 30. 11:15
Ultraliberális történész-internáci-árja címkézése saját szótárából. Az ultralibsik köthetők a legtöbb nyugati 'újborzalomhoz'.
Kormánypárti2
2023. július 30. 09:29
Igen, ezeknél a nagyszerű demokratikus embereknél mindenki fasiszta, aki nem hagyja nekik hogy kiforgassák még az utolsó gatyájukból is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!