Sonkakisokos: Prosciutto crudo II.

2024. május 02. 05:34

Az érlelt sonkák amellett, hogy kiváló ízélményt nyújtanak, egyúttal az adott régió nagykövetei is.

2024. május 02. 05:34
Dry,Spanish,Ham,,Jamon,Serrano,,Bellota,,Italian,Prosciutto,Crudo,Or
Annoni Gianni
Annoni Gianni

Nyitókép: Shutterstock

Ahogy az előző alkalommal ígértem, mostani írásomban részletesen foglalkozom az olasz sonkák közti különbségekkel, illetve pár tanáccsal is megpróbálok segíteni, hogy minél egyszerűbben fel tudják ismerni a fajtákat.

Az érlelt sonkák amellett, hogy kiváló ízélményt nyújtanak, egyúttal az adott régió nagykövetei is: hírt adnak a terület kulturális értékeiről, hagyományairól, gasztronómiájáról. Napjainkban Olaszországban legalább tizenegy fajta érlelt, nyers sonkát állítanak elő védett eredetmegjelöléssel (DOP, IGP). Mindegyikre jellemző, hogy olasz gazdaságból származó sertéshúsból készül, az előállítási technikák és folyamatok is hasonlók; főleg az érlelési idejük hosszában és tömegükben különböznek, és minden típusnak van egy-egy sajátossága, mely egyedivé teszi. Lássuk, mely sonkák ezek!

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!