Kína és Ukrajna párbeszéde a két ország szuverén ügye a Kreml szerint

2023. április 27. 17:42

Dmitrij Peszkov szóvivő nem kommentálta a két kormányfő tárgyalásait.

2023. április 27. 17:42
null

Kína és Ukrajna párbeszéde a két ország szuverén ügye, Oroszország mindent üdvözöl, ami hozzájárulhat az ukrajnai konfliktus lezárásához – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök előző napi telefonos megbeszélésével kapcsolatban.

Peszkov kitért az elől, hogy kommentálja a két államfő tárgyalásait.

„Készek vagyunk üdvözölni mindent, ami közelebb hozhatja az ukrajnai konfliktus végét, és Oroszország összes céljának elérését” – nyilatkozott a szóvivő.

„Ami pedig magát a kommunikáció tényét illeti – ez minden ország szuverén joga, és abszolút módon a kétoldalú párbeszéd kérdése” – tette hozzá.

A békés rendezésnek a Hszi és Zelenszkij által megvitatott terveiről szólva Peszkov azt mondta, hogy ezek a kezdeményezések már régóta publikusak, és hogy felek már többször nyilvánosan felvázolták a fő paramétereiket.

Peking kész elősegíteni a konfliktus lezárását

A Kreml szóvivője nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Hszi a márciusi moszkvai látogatása során tárgyalt-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy Kijev Ukrajna 1991-es határain belül kívánja elérni területi integritásának helyreállítását. Hozzátette, hogy egyelőre nem szerepel a tervek között egy újabb csúcsszintű orosz-kínai kapcsolatfelvétel.

A kínai elnök a háború kitörése óta szerdán folytatott első alkalommal telefonbeszélgetést ukrán hivatali partnerével. A TASZSZ szerint Hszi megerősítette Peking készségét arra, hogy elősegítse a konfliktus lezárását és bejelentette, hogy a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselőjét „Ukrajnába és más országokba” küldi, hogy

Peszkov emellett csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az orosz diplomatáknak az európai országokból való kiutasítása ellenintézkedésekhez vezet, ami újfent olyan lépés, amely a kapcsolatok megromlását idézi elő.

(MTI)

Nyitóképen Dimitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő. Fotó: SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

***

***

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. április 27. 19:04
Nyilvánosságra került Hszi-nek Putyinnal folytatott telefonbeszélgetés kis részlete is: "....Ja, bocs, majd elfelejtettem Vlagyimír, csörögj oda Viktornak, szóltunk az amerikaiaknak, hogy Pressmant takarítsák el az országukból, mert ultragáz. Úgy rendezkedett ott, hogy mi is rövid ideig azt hittük, ő a magyar miniszterelnök."
Mocca08
2023. április 27. 18:31
Lefordítom Peszkov szavait: Titkosszolgálati, illetve egyéb a témában közvetlenül érintett személyek előzetesen kiszivárogtatott információi szerint, a kínaiak nem mondtak, és nem ígértek semmi érdemlegeset a Zongoristának, így nem tartjuk fontosnak arra reagálni.
elégia
2023. április 27. 18:19
Az lenne az érdekes, ha Kína elérné, hogy tűzszünetet kössenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!