Klímaaktivistákat állítottak elő az amszterdami Schiphol repülőtéren

2023. április 10. 16:46

A tüntetők célja az volt, hogy a holland légitársaság vállalja a felelősséget a tevékenységével okozott egészségügyi és éghajlati károkért.

2023. április 10. 16:46
null

Az Extinction Rebellion (EX) környezetvédő szervezet aktivistái tüntettek hétfőn az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren a KLM fogadópultjánál azt követelve, hogy a holland légitársaság vállalja a felelősséget a tevékenységével okozott egészségügyi és éghajlati károkért – tájékozatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

A tüntetők mintegy harmincfős csoportjának három tagját előállították,

mert „hevesen ellenálltak” a felszólításnak, hogy biztosítsák az induló utasok számára a KLM légitárság fogadópultjának megközelítését – közölte a repülőtér biztosításáért felelős, a holland hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó rendfenntartó erő.

A tüntetők folytatják a demonstrációt, ugyanakkor az indulási csarnokokból kivonultak a repülőtér elé – tették hozzá. A hírportál információi szerint a demonstrációt az aktiviták egy bírósági eljárás miatt indították.

Az eljárás során a KLM-nek és más légitársaságoknak sikerült megakadályozni azt a tervet, amely szerint a repülőtér forgalmát az állam a jelenlegi éves 500 ezres utasszámról 460 ezerre csökkentené novembertől.

A bíróság a légitársaságok javára döntött,

és olyan végzést hozott, amely eljárási hibákra hivatkozva megakadályozza a kormányt abban, hogy a következő szezonban megvalósítsa az elképzelést – tájékoztattak. Az Extinction Rebellion szerint a repülőtérre érkező és onnan induló járatok okozta környezetszennyezés a térségben élők egészségét veszélyeztetik.

Állításuk szerint az érintett légitársaságok nem akarják vállalni a felelősséget az okozott károkért,

és nem hajlandók civil és állami kezdeményezésére csökkenteni a járataik számát – tették hozzá.

(MTI)

***

***

Nyitókép: Adrien Nowak / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2023. április 10. 23:08
biztosan nem az utasszám lenne évi 500 ezer, hiszen Schiphol utasszáma évi több tíz millió, inkább a járatszám
I_Isti
2023. április 10. 19:38
Azt hittem, hogy ezeket a CEU-n gyártják, nem a reptéren.
Pandaka pygmaea
2023. április 10. 19:05
Értéktelen, érdektelen, haszontalan, életképtelen idióták... Ha éhen halnának/megfagynának, nem (lenne), kár értük.
aaabbbccc
2023. április 10. 18:33
es amikor a tuntetoknek lejar a munkaideje felulnek a repulore es elmennek Balira nyaralni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!