Demkó Attila: Az oroszok is tudják, hogy a Leopard 1-es szállítás nem jelent stratégiailag döntő tényezőt

2023. február 08. 14:18

Az ukránoknak gyakran semmije nincsen, minden hadieszköz jól jön nekik – mondja Demkó Attila, aki elárulta, mennyi tank kéne Ukrajnának.

2023. február 08. 14:18
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Minden nehéz technika jobb a semminél. Fontos látni, hogy az ukránoknak sokszor semmije nincsen, például terepjárót használnak nehézgéppuskával, tehát mindenképp segítség neki, ha a németek Leopard 1-es tankokat adnak nekik, de kérdés, hogy fel tudják-e használni azokat – mondja Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője a Mandinernek.

A német szövetségi kormány biztonsági tanácsa kedden jóváhagyta összesen 178 darab Leopard 1-es harckocsi leszállítását Ukrajnának – írtuk a Der Spiegel értesülése alapján. Ez sokkal több, mint amennyiről eddig szó volt.

A németek pár napja még 29 darab szállítható Leopard 1-esről, és 88 darab felújításáról beszéltek. Emellett a németek 14 modernebb, 2A6-os Leopardot is ígért Ukrajnának. A 178 Leopard 1-es harckocsit a raktárakból szedik elő, írja a lap: ebből 88 Olaszországból érkezik vissza Németországba. Állítólag a német kormány állja a teljes számlát: a felújítást és szállítást. A 178 Leopard leghamarabb 2024-ben érkezhet Ukrajnába.

Demkó hozzátette: a Leopard 1 régi eszköz, régebbi mint a Leopard 2-es. Mindenképp fel kell újítani őket. A mai orosz harckocsiknak ugyanakkor felújítva sem fognak megfelelő ellensúlyt jelenteni, de persze többet jelentenek, mint ha még ez sem lenne. Kérdés, a Leopard 1-esek mikor jutnak el a frontra – de a Leopard 1-esekkel az ukránok nem fogják megnyerni a háborút.

Ukrajna nagyon nehéz helyzetben van, érkeznek a segélyek, de nem biztos, hogy az orosz hadiipar megnövekedett teljesítményét tudják ellensúlyozni – figyelmeztetett Demkó Attila. Szerinte kérdés, hogy 2024-ig kitart-e Ukrajna. A Leopardok beígérése ugyanis a jelen helyzeten nem változtat.

A németekre az oroszok politikailag neheztelni fognak, de ők is pontosan tudják, hogy a Leopard 1-es szállítás nem jelent stratégiailag döntő tényezőt – tette hozzá. Szerinte Ukrajnának valójában sok ezer, modern, egy típusból származó harckocsira és páncélozott szállítójárművekre van szüksége.

Kérdés, bármi elég lenne-e, mivel Oroszország elhatározta, hogy nyerni fog, és számolatlanul önti az erőforrást Ukrajnába. Nem fogják tudni megverni egész Ukrajnát, de komoly csapásokat tudnak mérni az országra, további területeket szerezhetnek meg, és komoly infrastrukturális csapásokat mérhetnek rá – mondta a Mandinernek Demkó Attila.

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. február 08. 19:10
Ezek nem olvasták az Egri csillagokat. Dobó: nem a falak,mi állítjuk meg az oszmánokat. Most megnézem szegény u krán muzsik ,aki eddig MTZ nevű trakival száguldott ,hogy bánik a szupermodern elektronikával. meg ha elromlik az elektronikus, PC vezérlés. Ez nem T-34 .. Azt még én is vezettem. Nem volt bonyolult. S-100 T.-100 DT-75
Kivűlálló
2023. február 08. 18:19
"Demkó Attila: Az oroszok is tudják, hogy a Leopard 1-es szállítás nem jelent stratégiailag döntő tényezőt" A Laopard 2-sem és a többi NATO-s ócskavas sem!
musibácsi
2023. február 08. 18:03
Az oroszok Ukrajnában az ukránokkal szemben harcolnak, de a háborúban az USA -t kell legyőzniük, ezért nem/sem veszíthetnek. És ezt ők nagyon jól tudják. Ha nem így lesz, Oroszország nem semmisül meg, de eljelentéktelenedik, káosz lesz és feldarabolják, mint egy koncot. A távol-keleti részeken Kína, Japán és az USA fog osztozkodni.
Rugo
2023. február 08. 17:33
"Demkó Attila: Az oroszok is tudják, hogy a Leopard 1-es szállítás nem jelent stratégiailag döntő tényezőt" --- Demkó, és ezt a németek nem tudják? De akkor miért szállítják - élvezik a vérontást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!