Többezer delfin pusztult el a Fekete-tengeren az orosz-ukrán háború miatt

2023. január 08. 12:40

Az ok a megnövekedett haditengerészeti tevékenység lehet.

2023. január 08. 12:40
null

Bődületesen sok elpusztult delfint és delfinfélék közé tartozó állatot sodort partra a víz a Fekete-tengeren. A tudósok szerint az állatok az orosz-ukrán háború miatt megnövekedett haditengerészeti tevékenység miatt pusztultak el. A BBC Future elemzésében rámutat, hogy

a korábbi években elpusztult állatokon sérülések voltak, ezeken egy sincs.

Egy tengerparti nemzeti park partszakaszán a háborút megelőzően 3-4 elpusztult delfint találtak. A szóban forgó partszakaszt 44 kilométeresről 5 kilométeresre kellett lezárni a háború miatt, viszont már augusztus végéig több mint 35 elpusztult állatot találtak.

A számok alapján több mint ötezer elpusztult delfint sodort partra a tenger júliusig.

A rejtélyes pusztulás oka

A delfinállomány halálának oka meglehetősen prózai: a haditengerészeti szonárok egy ún. akusztikus traumát okozott a delfineknek, ugyanis azon echolokációval tájékozódnak. A szonárok miatt a delfineknek először a belső füle károsodik, majd a tájékozódási képességük gyengül, végül éhen halnak.

Nyitókép: Dimitar DILKOFF / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2023. január 09. 11:53
....???...és??....Orbán a hibás??
foldizs
2023. január 09. 08:23
Biztos viharos volt a tenger, mint a Moszkva alatt...
Armageddon
2023. január 09. 06:51
A tengeralattjáróvá előléptetett Moszkva is sokat tehetett értük...
Mandarin.
2023. január 08. 18:48
A Fekete tenger gondolom teli van NATO hadihajókkal, amelyek valószínűleg részben hozzájárulnak a delfinek pusztulásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!