Navracsics Tibor: Újabb aggályok érkeztek Brüsszelből az igazságszolgáltatás függetlensége miatt

2022. november 08. 17:17

A magyar fél kész jogszabályt módosítani.

2022. november 08. 17:17
null

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megerősítette azt értesülést, hogy a helyreállítási alap Magyarországnak járó forrásaival kapcsolatban újabb aggályokat fogalmazott meg az Európai Bizottság, ezúttal az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében. Ezek főként az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti hatáskörmegosztással összefüggő kérdések  – írta a vg.hu a Politico cikkében megjelentekre hivatkozva. A lap hozzátette,

a magyar fél kész ezzel összefüggésben is jogszabályt módosítani.

„Ha észszerű kompromisszumra látunk lehetőséget, akkor természetesen kezeljük ezeket az aggályokat”

 „Tárgyalunk, meghallgatjuk az aggályaikat, próbáljuk kezelni azokat” – idézte a vg.hu az uniós tárgyalásokért felelős területfejlesztési miniszter, akit egy budapesti sajtóeseményen kérdeztek a fejleményekről az újságírók.

„Ugyanaz a módszerünk, mint korábban, a jogállamisági eljárásnál: ha észszerű kompromisszumra látunk lehetőséget, akkor természetesen kezeljük ezeket az aggályokat”

– mondta el kérdésre válaszolva Navracsics Tibor, majd hozzátette, hogy

a Politicóban megjelentek a tárgyalások mostani pozíciójára vonatkoznak, de a megbeszélések még folynak, az álláspontok módosulhatnak.

A cél, hogy a szükséges változtatásokról még decemberben szavazhasson az Országgyűlés, amely egyébként már egy sor törvénymódosítást elfogadott a megállapodás és ezen keresztül az uniós pénzek folyósítása érdekében – húzta alá a tárcavezető.

A miniszter bízik abban, hogy az év végére le tudják zárni a tárgyalásokat

Navracsics arról is beszélt, hogy ha igaz az a hír, miszerint a brüsszeli testület november 22-én tartja azt az ülését, amelyen áttekinti a magyar teljesítéseket is, akkor az időben jó Magyarországnak. A politikus reméli, hogy december végére le tudják zárni a tárgyalásokat megegyezésekkel, és jövőre érkeznek az uniós források.

A lap felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjúban már jelezte, hogy Magyarország ugyan teljesíti mind a 17 pontot, amit vállalt az unió felé, „de lefogadja, hogy közvetlenül utána lesz majd 18., 19. és így tovább”.

A VG megkérdezte e nyilatkozatról a területfejlesztési minisztert – jelezve, hogy a 18. már meg is érkezett Brüsszelből –, aki úgy reagált: „Hamarosan vége lesz a naptári évnek, és

így idő hiányában lehet, hogy elmarad a 19., 20. De nekem azért ezzel kapcsolatban nincsenek illúzióim (…), a végrehajtást ugyanúgy ellenőrizni fogja a bizottság” – olvasható a vg.hu-n.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 459 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csabi57
2022. november 09. 06:17
Volt bárki azt hitte nem érkeznek újabb aggályok, és azt követően szankciók?
brekker
2022. november 09. 03:49
Na jól van seggfejek, mára ennyit. Most akkor mégse tiltotok ki? Gyengék vagytok.
kérdés
2022. november 09. 00:28
Konyhai megfigyeléseim alapján elérkezettnek látom az időt, hogy az értelmező szótárat átírják illetékesék. Úgymint demokrácia, liberalizmus és tsai. Természetesen ez magával vonja az ilyen fogalmakat tartalmazó tantárgyak, sőt az egész oktatás fölülvizsgálatát is, valamint az összefüggések átértelmezését. Így több legyet is lehetne ütni egy csapással.
k-árpi
2022. november 09. 00:00
Ha a PÁPA nem tud pártatlan lenni, akkor ne várjátok a pátatlanságot senki mástól, igy a BíRÁKTÓL SEM. Olyan ember NEM LÉTEZIK széles e világban, akinek semmilyen állásfoglalása ne létezne. Még az elmebeteg is mutat részrehajlást. Amen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!