Eddig ismeretlen Van Gogh-rajzot állítanak ki az amszterdami múzeumban

2021. szeptember 16. 18:55

A rajzot, amely idős, kopaszodó férfit ábrázol, aki előre görnyedve ül egy fából készült széken, fejét a kezében fogva, a tulajdonos kölcsönadta a múzeumnak.

2021. szeptember 16. 18:55
null

Egy eddig ismeretlen, Vincent van Gogh-nak tulajdonított tanulmányrajzot állítanak ki az amszterdami Van Gogh Múzeumban. Az 1882 novemberéből származó Van Gogh-kép, egy tanulmányrajz egy későbbi festményhez, egy holland magángyűjteményben szerepelt eddig, és csak néhány szakértő ismerte. A neve elhallgatását kérő tulajdonos a múzeumot bízta meg azzal, hogy megállapítsa: a rajz, amelyen nincs aláírás, vajon Van Gogh-tól származik-e.

A stílus és a felhasznált anyagok – vastag ácsceruza és durva akvarellpapír – megfelelnek Van Gogh hágai rajzainak

– mondta el a múzeum vezető kutatója, Teio Meedendorp.

Emilie Gordenker, a múzeum igazgatója kiemelte: elég ritka, hogy egy új Van Gogh-ra bukkanjanak. Mint hozzáfűzte: nagyon büszkék rá, hogy bemutathatják a rajzot és történetét a látogatóknak. A rajz a művész pályafutásának abból az időszakából származik, amikor számos tanulmányrajzot készített, hogy tökéletesítse tudását. Sokszor rajzolta ugyanazt a portrét. A múzeumnak is volt már egy hasonló tanulmányrajza a mestertől.

A rajzot, amely idős, kopaszodó férfit ábrázol, aki előre görnyedve ül egy fából készült széken, fejét a kezében fogva, a tulajdonos kölcsönadta a múzeumnak, ahol péntektől január 2-ig tekintheti meg a közönség.

(MTI)

Nyitókép: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I am being lied to
2021. szeptember 17. 11:28
Itt az eredeti rajz: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Old_Man_with_his_Head_in_his_Hands_%28At_Eternity%27s_Gate%29.jpg Emez meg hamis.
zakar zoltán béla
2021. szeptember 17. 09:26
rutte márka
Hannibal
2021. szeptember 16. 21:21
A 19. század második felében 10 festőből 9 jobb volt, mint Van Gogh, ez egy szerencsétlen alak volt, akinek a képei a kutyának sem kellettek a haláláig, majd miután eltemették, hirtelen -lőn csoda- felfedezték, mekkora zseni. Ez a pénzmosás minősített esete és a mesterséges sztárcsinálásé (ami szintén a pénzmosás minősített esete). Egy lenézett akadémikus festő tudásának a töredéke sem szorult Van Goghba.
MayorAnna
2021. szeptember 16. 20:26
Valami sántít a sztoriban...eddig mindig arról értesültünk hasonló esetekben, hogy 'eredeti tulajdonosuktól a náczik által ellopot kép kerül bemutatásra'... - már a náczivadászok sem a régiek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!