A német püspöki kar női titkára női papságról és homoszexuálisok megáldásáról szeretne vitázni

2021. július 01. 10:56

Beate Gilles idén lett a német püspöki kar női titkára, ezzel együtt ő lett az első nő, aki ezt a tisztséget betölti az országban.

2021. július 01. 10:56
null

Beate Gilles februári megválasztása után júliusban kezdi munkáját a püspöki karban. Gillesről nyilatkozott, hogy több olyan témát lát, amit úgy érez, az egyházban ideje lenne megvitatni – írja a Spiegel.

Ezekből az egyik kérdéskör a nők pappá szentelése. Gilles ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a válaszokat valóban nem könnyű erre a kérdésre megtalálni, ellenben nagyon is fontos lenne vitázni róla. A másik kérdés a homoszexuális párok megáldásáról szól: Gilles szerint az egyháznak szembe kell néznie a kérdéssel és beszélnie, vitáznia kell róla, mert erről is szól „Krisztus és a világ” kapcsolata.

A német lap megjegyzi: a nők papságát a korábbi pápa, II. János Pál zárta rövidre 1994-es apostoli levelében, melyben elutasította a kezdeményezését. A homoszexuális párok megáldására a Vatikán korábban úgy reagált, hogy nem áldhatja meg a homoszexuális emberek élettársi kapcsolatát az egyház, mert „Isten nem áldhatja meg a bűnt”. Erre válaszul Németországban több templom is programot szervezett, melyeken az egyházi állásfoglalással szembemenve a meleg párok élettársi kapcsolatát áldották meg.

Nyitókép: Sascha Steinbach / POOL / AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. július 01. 15:30
Hű de rusnya egy képződmény...
ujujuj
2021. július 01. 14:55
Én csak azt nem értem, ha valakinek nem tetszik a rendszer, miért tölt be egyházi funkciót? Ez ugyanolyan, mintha az íjászklub ki akarna engem zárni a soraiból, mert géppisztollyal lövök a célpontra. Vagy elfogadom a szabályaikat, vagy nem tartozom közéjük. Nem kötelező kereszténynek lenni. Papnak lenni meg aztán még annyira sem. És oké, hogy valaki meleg létérre keresztény, de ne akarjon már áldást kérni a kapcsolatára. És aki pap, az ne akarja a szabályokat megváltoztatni akkor, ha azok szembe mennek Jézus tanításával. Sok minden van az egyház életében, amiről lehet(ne) értelmesen vitatkozni. Lehet beszélni a nők pappá szenteléséről, a cölibátus eltörléséről, de a homárok megáldásáról nem, és kész.
Csendesgyöngy
2021. július 01. 14:30
Egy leszbikus minek áll papnak, hiszen nagyon jól tudja, hogy Szodoma és Gomora megsemmisült. Isten nem alkudozik ebben a témában, és nem kér véleményt sem. Jézus sem eltörölni jött a törvényt!
pindos
2021. július 01. 14:27
Nem kell róla vitázni.Van elég deviáns szekta,vitázzanak saját magukkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!