Tennessee-ben mosdótörvényt hoztak a transzneműek ellenében

2021. április 20. 12:24

Visszavonná a transzneműek szabad iskolai mosdóhasználatát Tennesse állam vezetése.

2021. április 20. 12:24
null

Elfogadta az egyesült államokbeli Tennessee törvényhozása hétfőn azt a tervezetet, amely szerint a transzneműek csak a születésük szerinti nemüknek megfelelő iskolai mosdókat és öltözőket használhatnák.

Ez a második állam, ahol elfogadják a mosdótörvényt

A jogszabályról – amelyet 65 igen szavazattal, 24 nem szavazat ellenében hagytak jóvá – a héten szavaz az állam szenátusa, ezt követően pedig Bill Lee, Tennessee republikánus kormányzója elé kerül, aki korábban már aláírt olyan jogszabályt, amely megtiltja a transznemű nőknek, hogy induljanak a női sportversenyeken.    

Amennyiben a kormányzó aláírja, az állami iskolák diákjai, illetve dolgozói pert indíthatnak a tanintézmény ellen, ha valaki nem a biológiai nemének megfelelő mosdóját, öltözőjét vagy hálóhelységét használja, ha ott mások is tartózkodnak.    

A tervezet javasolja továbbá az iskoláknak az egyszemélyes öltözők bevezetését is.    

A törvényjavaslat ellenzői, köztük üzleti vállalkozások tulajdonosai rámutatnak: Észak-Karolina államban 2016-ban hasonló tiltásokat megfogalmazó mosdótörvényt fogadtak el, amelynek következtében több nagyvállalat elköltözött az államból, néhány sportklub pedig – tiltakozásul a 2017-ben végül részben hatályon kívül helyezett törvény ellen – máshol tartotta meg a mérkőzéseit.

A törvény akkor kivívta az amerikai művészvilág egyes képviselőinek haragját is:

a rocksztár Bruce Springsteen például koncerteket mondott le emiatt, San Francisco polgármestere pedig utazási bojkottot hirdetett Észak-Karolina ellen.    

Donald Trump vonta vissza Obama transzjogokat bővítő elnöki parancsait

Donald Trump volt amerikai elnök kormánya 2017-ben vonta vissza azokat a jogilag nem kötelező érvényű szövetségi rendeleteket, amelyekkel elődje, Barack Obama kormánya lehetővé tette, hogy a transznemű diákok az állami iskolákban a nemi identitásuknak megfelelő mosdót és öltözőt használják. Az Obama-kormányzat akkor kilátásba helyezte, hogy megvonják a szövetségi anyagi támogatást azoktól az állami oktatási intézményektől, amelyek nem a rendeletnek megfelelően járnak el.   

A washingtoni igazságügyi és oktatási tárca 2017-ben azzal indokolta a rendelet visszavonását, hogy az zavart okozott, és számos per indult amiatt, hogy miként kell őket pontosan alkalmazni.

(MTI)

Fotó: Illusztráció

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2021. április 20. 21:47
Ha egy őrület elérte a szélső pontját, kimutatva a teljes abszurditását, akkor van remény, hogy az inga középirányba indul visszsa.
egyvilág
2021. április 20. 20:39
Egy alapfokú gender összefoglaló: https://egyvilag.hu/temakep/050.shtml
Nemaztmondták Feri!
2021. április 20. 19:28
Sokkal egyszerűbb megoldás is van. Szakállasok jobbra, akinek nincs balra. Öv alatti szakáll nem érvényes.
nempolitizálok
2021. április 20. 16:57
"mosdótörvény". Jó, most itt a hibát hozták helyre, de az a véleményem, az amerikai lehet az egyik legostobább nemzet a világon. Persze nem csoda, az afrikai átlag IQ 66.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!