Szicília polgármesterei nem engedik kikötni a migránshajót

2020. augusztus 21. 17:38

Az Aurelia karanténhajón 275 tunéziai tartózkodik, akik Lampedusa szigetére érkeztek, majd onnan a hajóra helyezték át őket kéthetes karanténra.

2020. augusztus 21. 17:38

A szicíliai Trapani város polgármestere után Augusta első embere is megtiltotta a migránsokat szállító Aurelia karanténhajó kikötését, és nemet mondott a migránsok befogadására pénteken, szembeszegülve a kormánnyal. Cettina Di Pietro, a szicíliai Augusta polgármestere bejelentette, hogy a város lakosainak egészsége védelmében „az Aurelia hajón tartózkodó személyek közül senki nem szállhat partra Augustában, sem a legénység, sem a migránsok közül”. Hozzátette, bejelentése „erős döntésnek” tűnik, de felelősségének tartja, hogy maximális egészségvédelmet nyújtson az Augustában élőknek.

„Egészségügyi vészhelyzetben élünk, nem tehetünk kivételt senkivel”

„Egészségügyi vészhelyzetben élünk, nem tehetünk kivételt senkivel” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy Augusta az utóbbi években sohasem vonta ki magát a migránsok befogadásának felelőssége alól, „de ez nem azt jelenti, hogy a város mindig feláldozható”. „Augustát védem, ahogyan kollegám Trapaniban tette.

a tartomány és a kormány sem segít, csak egyik helyről a másikra tolja a problémát” – mondta a városvezető.

A hajón 275 tunéziai tartózkodik

A hajón 275 tunéziai tartózkodik, akik Lampedusa szigetére érkeztek, majd onnan a hajóra helyezték át őket kéthetes karanténra. A csoportból mintegy húsz ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A karantén időszaka lejárt, és a kormány elrendelte a migránsok partra szállását Szicíliában. A hajót először a szicíliai Trapaniba irányították, de a város polgármestere, Giacomo Trachida nemet mondott a migránsok partra szállására. Kijelentette, a kormány Trapanit „nem teheti Olaszország külvárosává”.

Salvini pénteken szolidaritását fejezte ki a szicíliai polgármesterekkel

Augusta és Trapani polgármestere is a kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa. Az Aurelia és az Azzurra augusztus elejétől karanténhajóként szolgál: az Azzurrán jelenleg 750 ember tartózkodik. Lampedusa polgármestere, Salvatore Martello csütörtökön nyílt levélben kért segítséget Rómától, hangsúlyozva, hogy a karanténhajók ellenére a sziget ismét „megtelt”, több mint ezer migráns tolong a kevesebb mint kétszáz fős regisztrációs központban.

Matteo Salvini, az ellenzékbe vonult Liga párt vezetője pénteken szolidaritását fejezte ki a szicíliai polgármesterekkel. A politikus bejelentette, hogy a Liga készen áll feljelentést tenni Giuseppe Conte miniszterelnök és kormánya ellen az illegális bevándorlás pártolása és járványterjesztés miatt. Hasonló kezdeményezést jelentett be Ugo Cappellacci, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője is, Szardínia volt kormányzója.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2020. augusztus 22. 08:31
Kitartás!
figyelő4322
2020. augusztus 21. 21:40
Még pár éve Sziciliában voltak Salvini legnagyobb ellenségei. Öröm látni, hogy ott is tanulnak már.
békalepcse
2020. augusztus 21. 19:49
Valahogy nem értem. Ezek a hajók csak olaszhpn fele képesek haladni? Tunézia az olyan messze lenne onnan?
mlch
2020. augusztus 21. 19:43
Majd egy hónap múlva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!