Fellángoltak a harcok az orosz, a török és a szíriai erők között

2020. február 20. 18:38

Orosz harci gépek csütörtökön az Aleppó tartománybeli Darat Izza és Atareb településeket bombázták, ahol a török erők védelmi vonalat építettek ki.

2020. február 20. 18:38

Török katonák és szíriai lázadók csütörtökön a szíriai kormányerőkkel harcoltak Szíria északnyugati részén, miközben az orosz légierő heves támadást intézett a lázadók utolsó erősségei ellen – közölték orosz és török vezetők.

 A török védelmi tárca közlése szerint több mint 50 szíriai katonát öltek meg Idlíb város közelében a két török katona életét kioltó és öt társukat megsebesítő légicsapások megtorlásaként. Korábban a Szíriában szemben álló feleket támogató Moszkva és Ankara nem tudott olyan kompromisszumos megállapodást találni, amely lehetővé tette volna a közvetlen konfrontáció elkerülését Idlíb és Aleppó tartományokban.

Genfben az ENSZ menekültügyi főbiztosa a harcok beszüntetését sürgette, hogy a csapdába került és nélkülöző százezrek biztonságos helyre mehessenek.

Erdogan fenyegetőzik

Egy nappal korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal fenyegetett, hogy katonai offenzívát indít a szíriai kormányerők ellen, ha nem vonulnak ki a lázadók kezén lévő területekről. Az orosz védelmi tárca közleménye szerint Törökország tüzérségi támogatást nyújtott a lázadóknak, négy szíriai kormánykatonát megsebesítve. Az orosz harci gépek ezután támadtak a lázadókra, akik Idlíb tartományban két helyen áttörték a kormány állásait.

Egy lázadó vezető a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a török hadsereg és a lázadók közösen ostromolták meg Náirab várost, visszaszorították a hadsereget az M4-es autópályáról és a kulcsfontosságú útvonalak közelében fekvő Szarakebnél felszabadítottak öt körülzárt török megfigyelőállást.

Aszad erői tavaly áprilisban indultak meg

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak átfogó offenzívát a lázadók kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt. Az előrenyomulás december közepén vett új lendületet. A damaszkuszi erők műveletei ráadásul annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően.

A török és az orosz fél közötti tárgyalások – bár csütörtökön török vezetők Ankarában optimistábbnak mutatkoztak –, nem hoztak kompromisszumos megoldást.

Harci cselekmények csütörtökön

Orosz harci gépek csütörtökön az Aleppó tartománybeli Darat Izza és Atareb településeket bombázták, ahol a török erők védelmi vonalat építettek ki. A harcok elől közel egymillióan menekültek a török határ térségébe, de Törökország – ahol már 3,7 millió szíriai menekült él – nem hajlandó több menekültet befogadni. Családok alszanak az utakon, az olajfaligetekben, szemetet égetnek, hogy melegedjenek. Több gyermek megfagyott. Sokan már sokadjára menekülnek a harcok elől Szíria különböző térségeiben.

Humanitárius katasztrófa

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a válság rémisztő szintet ért el, egyre többen zsúfolódnak össze egy kis idlíbi beékelődésben. A szervezet jelentése szerint a korábban a polgári személyek számára biztonságosnak tekintett helyeket is lövik.

Az OCHA szerint az év eleje óta több mint 300 ember, többségükben nők és gyermekek haltak meg Idlíb és Aleppó tartományokban az ellenségeskedések következtében. Kórházakat, iskolákat és más polgári létesítményeket rongáltak meg vagy romboltak le a harcokban.

Philippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa az ellenségeskedések beszüntetését és a menekültek sürgős megsegítését szorgalmazta. „Ártatlanok ezrei nem fizethetik meg az árát a nemzetközi közösség megosztottságának, amely képtelen megoldást találni a válságra, és súlyos foltot ejt a kollektív nemzetközi lelkiismeretünkön” – mondta Grandi.

(MTI)

(Nyitóképünkön: A szíriai felkelőkkel szövetséges török hadsereg lövi a szíriai kormány állásait Idlíb tartományban 2020. február 14-én.) 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paul
2020. február 21. 10:26
https://southfront.org/syrian-army-repelled-al-nayrab.../
Robur
2020. február 20. 20:31
Na most az ecceri orbán csicska nagy szarban van. Erdogan vagy Putyin?
mo ching
2020. február 20. 19:22
Ahol a török líra a fizetőeszköz Szíriában, és az olajkutak jövedelme is török zsebekbe vándorol, ott bizony csihipuhi lesz. Persze, sokaknak nem érdeke, hogy kitörjön a béke abban az országban.
citizen12
2020. február 20. 19:02
"Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a válság rémisztő szintet ért el," A status quo békéjét az USA bontotta meg ott (is) pár éve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!