Az ukrán oktatási minisztérium szerint a Velencei Bizottság nekik adott igazat az ellentmondásos oktatási törvény ügyében

2017. december 08. 20:54

A kisebbségi anyanyelvoktatást korlátozó ukrán oktatási törvény ügyében az Európa Tanács Velencei Bizottsága az ukrán félnek adott igazat a magyarral szemben – állítja a kijevi oktatási minisztérium.

2017. december 08. 20:54

Az Európa Tanács Velencei Bizottsága állásfoglalásában nem értett egyet az új ukrán oktatási törvénnyel szemben megfogalmazott magyar vádakkal, miszerint a jogszabály szűkítené a nemzeti kisebbségek jogait – fogalmazott a kijevi oktatási minisztérium sajtószolgálatán keresztül pénteken kiadott közleményében. A közleményt még  órákkal azelőtt hozták nyilvánosságra Kijevben, hogy a Velencei Bizottság közzétette volna állásfoglalását.  

A minisztérium rámutatott: a Velencei Bizottság úgy fogalmaz, hogy a különböző jogok meghatározása kizárólag az ukrán alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik, azon kérdéseket pedig, amelyek a nyelvhasználatot érintik, külön erről szóló törvényekben kell szabályozni.

A tárca kiegyensúlyozottnak és konstruktívnak nevezte a bizottság ajánlását, amelyben a testület az átmeneti időszak meghosszabbítását javasolta a törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke esetében, amelynek a törvény szerint 2020-ban kellene életbe lépnie. Egyetértett a kijevi minisztérium abban is, hogy a 7. cikk nyújtotta lehetőségeket maximálisan ki kell használni. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra jogszabály ezen része lehetőséget ad egy vagy több tantárgy két vagy több nyelven vagyis az ukrán mellett angolul, valamint bármely európai uniós tagállamban hivatalos nyelven történő oktatására.  

Üdvözölte, hogy a bizottság elfogadta az ukrán nyelvnek, mint államnyelvnek az oktatásban betöltendő helyéről  és szerepéről alkotott kijevi álláspontot. Az államnyelv meghatározó szerepét nem lehet megkérdőjelezni, ez megfelel minden nemzetközi jogi normának – emelte ki a minisztérium.

A tárca értelmezése szerint a Velencei Bizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törvény 7. cikke egy keretjogszabály, amelyet a középiskolai oktatásról szóló törvényben kell majd részletezni. „Mi ezzel teljes mértékben egyetértünk” – szögezte le a minisztérium. Ismételten megerősítette, hogy a tárca az Ukrajnában élő kisebbségek képviselőivel együttműködésben kíván olyan oktatási módszert kifejleszteni a nemzetiségek számára, amely megfelel különleges igényeiknek. „Az alapvető cél, hogy egyformán magas szinten beszéljék mind az államnyelvet, mind anyanyelvüket” – hangoztatta a tárca közleményében. Hozzáfűzte, hogy továbbra is kész együttműködni az ET szakértői testületeivel a kisebbségi jogok törvényi alapjainak fejlesztésében, a szomszédos partnerországokat pedig konstruktív párbeszéd folytatására hívta fel.

(Kép és szöveg: MTI)

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2017. december 09. 05:14
Kár elsőre ugrani, kedves fórumozók! Egy cikkel feljebb: "az ET alkotmányjogászai visszaigazolták azt a román álláspontot, miszerint a törvény hetedik cikkelye hátrányosan érinti az ukrajnai nemzeti kisebbségek, köztük a román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, oly mértékben, hogy az a jogszabály alkotmányosságát is megkérdőjelezi – mutat rá a kommüniké. A Velencei Bizottság azt is leszögezi, hogy nem az Ukrajna területén beszélt kisebbségi nyelvek rovására kell javítani az államnyelv oktatásának minőségét – teszik hozzá."
madarasi.abel
2017. december 08. 22:36
Akkor foglaljuk össze. 1. Bár az ukránok az ellenkezőjét állítják, a Velencei Bizottság nagyjából egyetért a magyar állásponttal, miszerint a törvény cseppet sem kóser. 2. Ugyanakkor, mint azt Kósa úrtól megtudhattuk: "a Velencei Bizottságban is vannak Soros György üzletember által pénzelt emberek, amit a gazda mond, azt kell csinálni és meg kell találni a jogi magyarázatát." Na, ezeket kéne valamilyen koherens módon összerakni egybe. Menni fog, tudom. gyerünk, hívők, hajrá :)
A teremburáját
2017. december 08. 22:12
Ezek a marhák nem tudnak róla, hogy a magyar, lengyel és román nyelv is az EU hivatalos nyelve?
gross
2017. december 08. 22:07
Ez a hír a kijevi oktatási minisztérium állásfoglalásáról szól, ami igen sajátos értelmezése a Velencei Bizottság által kiadott sajtóközleménynek. Azt a HVG meg a 444 ismerteti. Forráskritika! Hány ezerszer tapaszták meg már az itt kommentelők, hogy a sajtóban ostobaságok és hazugságok jelennek meg? Mégis ezeregyedik alkalommal is hisztek nekik bemondásra? A Velencei Bizottság pedig nem EU-s szerv, ezt már érdemes lenne megjegyezni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!