Továbbra is kiáll Porosenko az ukrán oktatási törvény mellett

2017. október 11. 15:20

Nem tartja a kisebbségek számára jogsértőnek, ezért továbbra is kiáll az ellentmondásos ukrán oktatási reform mellett Petro Porosenko ukrán elnök.

2017. október 11. 15:20

Az ukrán oktatási törvény – a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban – szavatolja a „szükséges szintű” oktatást a nemzetiségek nyelvén és egyenlő lehetőséget biztosít minden állampolgár számára – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai ülésén.

Porosenko beszédében hangsúlyozta, hogy az ukrán oktatási reform az oktatás színvonalának növelését, valamint az ország jövőjét és biztonságát szolgálja, a világban kialakult irányzatoknak megfelelően biztosítja a szabad nyelvhasználatot, a kisebbségeknek az anyanyelvű oktatást.

Nem engedhető meg, hogy egyetlen lakos vagy Ukrajnában élő bármely kisebbség is hátrányt szenvedjen az államnyelv ismeretének hiánya miatt, ez ugyanis végzetes egyenlőtlenségekhez, az érvényesülés csorbulásához vezet – emelte ki Porosenko. Kijelentette, Ukrajna nem a kisebbségi nyelvek használata ellen érvel, ismeretük szerinte gazdagítja az embert. Az ukrán nyelv ismerete ugyanakkor elengedhetetlen a munkavállalás és a karrier szempontjából. A gyerekek joga az ukrán nyelv ismerete, a törvény pedig a hátrányos megkülönböztetéstől óvja meg őket. Az ország hivatalos nyelvének kitűnő ismerete a lehetőségek bővülését jelenti, ennek érdekében pedig Kijev annyit kér csak állampolgáraitól, hogy tanulják meg az ország nyelvét, ami az ő javukat szolgálja – húzta alá.

Porosenko beszédében hangsúlyozta, hogy Ukrajna visszautasít minden olyan törekvést, amely elfogadtatná Kijevvel és a világgal a Krím elszakadását. „Nem lehet semmivel, sem pénzzel, kőolajjal vagy földgázzal kiváltani a Moszkva által jogtalanul elfoglalt ukrán területeket” – mondta mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna sem területeit, sem értékeit, sem szabadságát nem fogja áruba bocsátani. Az ukrán elnök nyilvánvalóan Milos Zeman cseh elnök előző nap Strasbourgban tett javaslatára reagált, amely szerint  Ukrajna számára a Krím elvesztése „lezárt ügy”, a kérdést pedig úgy lehetne rendezni, ha Moszkva fizetne a területért Kijevnek pénzzel vagy kőolajjal és földgázzal.

Porosenko reményét fejezte ki, hogy az orosz agresszió okozta nehéz körülmények között az Európa Tanács továbbra is kiáll Ukrajna határainak sérthetetlensége és az ország területi integritása mellett. Arra kérte a parlamenti közgyűlést, kettőzze meg a szabadság és emberi jogok védelme érdekében tett erőfeszítéseit.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. október 12. 06:36
Persze, hogy kiállnak az amcsikkal a hátuk mögött. Nagyon erősnek érzik magukat. Kezdem azt gondolni, hogy az egész egy amcsi provokáció, mert mindenképpen ki akarnak robbantani a térségben egy rohadt háborút. Évek óta ezen mesterkednek. Egymásra kell uszítani a nemzetiségeket, ugyan mi lehet az ellenségeskedés felszításának jobb módszere, mit a jogfosztás, meg az elnyomás? Semmi más értelme nincs annak, hogy az ukránok most hirtelen az összes nemzetiségüket ukránná akarják tenni, mikor eddig nagyonis tisztességesen éltek együtt másokkal, és nem voltak ilyen törekvéseik. Mint például a románoknak. Érdekes módon, mióta az amcsik megszállták őket, és irányítják őket, azóta vannak ilyen törekvéseik. Emberek! Ne az ukrán emberekre haragudjatok, ezt nem ők csinálják! Ők nem ilyenek.
flesh ripper
2017. október 12. 06:13
Olyan ország, mint Ukrajna nem volt, nincs és nem is lesz. Műállam, végetek. Átok rátok!
Text adósság
2017. október 12. 04:44
Okos enged Porosenkó IÁ-zik. Ha esőre áll ki jól meg ázik!
pitypang1125
2017. október 11. 17:25
Ez hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!