Renzi bukása szinte biztosra vehető

2016. december 03. 17:27

Utána egy szakértői kormány hatalomba helyezését akarja majd elérni a baloldali kormány, hogy megakadályozza az olasz ellenzék legnagyobb erejének, az Öt Csillag Mozgalomnak a kormányra kerülését.

2016. december 03. 17:27
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán

Matteo Renzi előre bejelentette, hogy ha elutasítja a népszavazás a javaslatát, akkor lemond a miniszterelnökségről. Renzi bukása után, kormányra kerülhet-e a legnagyobb, populistának tartott olasz ellenzéki erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és ennek milyen következményei lehetnek?

K.Z.: Mivel Renzi bukása szinte biztosra vehető, ezért erre az esetre már létezik egy olyan forgatókönyv, aminek az a célja, hogy megakadályozza az olasz ellenzék legnagyobb erejének, az Öt Csillag Mozgalomnak a kormányra kerülését. Az előzetes hírek szerint most ugyanazzal az eszközzel él majd most az olasz baloldali kormány, mint amelyet 2011-ben, Berlusconi bukása után már használtak. Ez pedig azt jelenti, hogy a Renzi kormány bukása utánra egy szakértői kormány hatalomba helyezését akarja majd elérni a baloldal. Egyébként Olaszországon kívül, máshol is van példa a szakértői kormányzással manipuláló politikai megoldásra. Romániában éppen most is egy szakértői kormány van hatalmon. Olaszországban 2011-ben Mario Monti, volt Goldman Sachs bankár már alakított szakértői kormányt. Ez alapján nagyon valószínű, hogy most megint egy volt bankár kap majd kormánymegbízási feladatot.

Olaszország és az olasz baloldalnak egyébként érdekes módon különösen szorosan kapcsolódik a Goldman Sachs Bankhoz. Például Barrosó is ehhez a bankhoz ment dolgozni, az EU után, és az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke, Mario Draghi is ennél a banknál dolgozott korábban. Az olaszországi népszavazás igazi tétje, hogy szakértői kormány alakul-e Renzi bukása után vagy pedig előrehozott választás révén az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S)jut kormányra, amely akkor beváltaná egyik legfőbb politikai ígéretét és kiléptetné Olaszországot az euró övezetből.

Az Ötcsillagos mozgalom, arra az esetre, ha nyerne, azt ígéri, hogy kettévágja az eurozónát, bevezetve a mediterrán eurót, amelyet aztán angol és magyar mintára leértékelnének. Az Ötcsillag azt a példát követné, ahogy Keynes a második világháború után leértékelte az angol fontot, illetve ahogy Matolcsy 2010 után a leértékelte a forintot Magyarországon. Ezzel a leértékeléssel pedig elérnék, hogy elinflálódjon Olaszország jelenlegi, hatalmas méretű adósság állománya. Persze az EU északi tagállamainak ez a gazdaságpolitikai megoldás nem fog tetszeni, hiszen ezeket a hiteleket ők nyújtották, az ő pénzük van ezekbe kihelyezve.”

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. december 04. 09:05
Bár amilyen hülyék az emberek..elég Merkel esetét megnézni, még mindig hatalomban, még mindig jelölt, még mindig megválasztják..pedig nála többet aztán senki nem ártott Európának és a civilizációjának a XXI.sázadban..A franciák nem számítanak, ők már megtették, hogy elrontották az egészet a nagy francia forradalommal..annál többet szinte még a nagy októberi sem ártott..Mert ez utóbbi lassan múlik, a francia viszont stabilan maradt.Hitler kismiska volt hozzájuk képest..
Mindjárt
2016. december 04. 06:39
SkyNews szerint nem olyan nagy dolog ha Renzi lemond mert a pártja többségben van és egyszerűen csak kineveznek valaki mást helyébe de a kormány és hatalom azért marad a pártjánál. Azért ha veszt és lemond akkor legalább mutat némi szemlyes felelőséget ami a felcsúti cigánynak eszébe se jutna :D
antioxi
2016. december 03. 20:19
Kiszellyi Zoltán, el ne kiabáld mert nyugtával kell dicsérni a napot. Mindenesetre reménykedjünk az osztrákok (és az olaszok) józanságában.
krakken96
2016. december 03. 19:28
azért ne igyunk előre a medve bőrére.Trumpról is az utolsó utáni pillanatig azt állitották csak egy bohóc.az újságirók csak irják a hireket és ne jósoljanak.ember tervez Isten végez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!