Japán: szennyezett az ivóvíz

2011. március 23. 09:54

A kisgyermekek számára fogyaszthatatlanná nyilvánították Tokió ivóvízét a jódizotóp magas koncentrációja miatt. Egyes japán régiók élelmiszerei is sugárszennyezettek lehetnek. Az általános helyzet eközben folyamatosan romlik.

2011. március 23. 09:54

A Tokiót ivóvízzel ellátó víztározó vízkészletében a csecsemők számára megengedett egészségügyi határérték kétszeresét is elérte a jódizotóp koncentrációja. A hatóságok szerint a vezetékes ivóvíz egyelőre csupán a csecsemőket veszélyezteti.

Nemcsak az ivóvízzel kapcsolatban merül fel a sugárszennyezettség gyanúja: miniszterelnöki rendeletben tiltották meg a Fukusima és Ibaraki prefektúrákból érkező nyerstej és zöldségek árusítását. A japán egészségügyi minisztérium eddig tizenegy zöldségféle szennyezettségét mutatta ki. Az USA kedden importfigyelmeztetést adott ki a szóban forgó területek élelmiszereire.

Az általános helyzet sem javul: a katasztrófa áldozatainak száma napról napra nő, a hatóságok szerdán már 9400 halottról és 14700 eltűntről beszélnek. A fukusimai atomerőmű egyes reaktorában folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, a normális 302 fok helyett már 399 Celsiusról beszélhetünk. A sugárzás szintje az erőmű hűtőrendszerének közvetlen közelében akár a megengedett érték ezerszerese is lehet. Az ország meteorológiai szolgálatának szeizmológusai nem zárják ki, hogy néhány napon belül újabb - akár 7-es erősségű - földrengés zajlik le a szigetországban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!